Zwangerschap: het derde trimester

Oef, dat laatste trimester van de zwangerschap kan een uitdaging zijn. Slecht slapen, moeilijker bewegen en misschien wat beginnende spanning over de bevalling en kraamtijd? Wij nemen u graag één zorg uit handen en zetten op een rijtje wat u nog moet regelen en weten.

Gezin wandelt

Oef, dat laatste trimester van de zwangerschap kan een uitdaging zijn. Slecht slapen, moeilijker bewegen en misschien wat beginnende spanning over de bevalling en kraamtijd? Wij nemen u graag één zorg uit handen en zetten op een rijtje wat u nog moet regelen en weten.

Onze andere blogs

Zeker weten dat u niets over het hoofd heeft gezien? Lees dan ook alles over trimesters 1 en 2.


De bevalling

Waar wilt u bevallen?

Als het goed is heeft u kraamzorg aangevraagd en een kraampakket besteld. In een kraampakket zit alles wat u nodig heeft voor een thuisbevalling. Van plan om op een andere locatie te bevallen zonder medische indicatie? Houd er dan rekening mee dat er een wettelijke eigen bijdrage geldt voor de verloskamer in een ziekenhuis of geboortecentrum. Bent u aanvullend bij ons verzekerd met Plus of Top? Dan krijgt u een deel van deze wettelijke eigen bijdrage vergoed. Let op: u moet in alle gevallen een kraampakket in huis hebben, voor het geval u toch ongepland thuis bevalt. Kraampakket bij ons aangevraagd? Dan ontvangt u dit in de 34e week van uw zwangerschap. U ontvangt daarbij ook het boek ‘Mama ontzwangert’.

Meer over vergoeding van verloskundige zorg


Wie is aanwezig bij de bevalling?

Vaak is de partner aanwezig bij de bevalling. En soms een (schoon)moeder of goede vriend of vriendin. Maar heeft u wel eens gedacht aan een professionele zwangerschaps- en bevallingscoach? Dit wordt ook wel een doula genoemd. Een doula is iemand die u kan begeleiden in de zwangerschap en bij de bevalling. Onze aanvullende verzekeringen Plus en Top bieden een vergoeding bij het inschakelen van een doula.

Meer over het inschakelen van een doula


Wel of geen pijnbestrijding?

Heeft u al nagedacht over pijnbestrijding tijdens de bevalling? U kunt er natuurlijk voor kiezen zonder medicatie te willen bevallen. Een optie zonder medicatie is pijnbestrijding met een TENS-apparaat. Dit is een apparaatje dat elektrische stroompjes door de huid geeft om pijn te verminderen voor, tijdens en na de bevalling. Vanuit de aanvullende verzekering Top ontvangt u een volledige vergoeding voor het huren van een TENS-apparaat.

Meer over de vergoeding van TENS


De kraamtijd

Welkom bij Salland, kleintje! Wilt u uw kindje op tijd aanmelden?

Wij verwelkomen uw kindje graag als nieuwe verzekerde van Salland Zorgverzekeringen. Het aanmelden van een geboorte regelt u eenvoudig online via Mijn Salland. Meld uw kindje in ieder geval binnen vier maanden na de geboorte aan!

Naar Mijn Salland


Wilt u borstvoeding gaan geven?

Bent u van plan borstvoeding te gaan geven? Onze aanvullende verzekeringen Plus en Top bieden een vergoeding bij de begeleiding van borstvoeding door een lactatiekundige. Een borstkolf vergoeden we niet vanuit onze verzekering, maar is vaak ook te huren bij bijvoorbeeld de thuiszorgwinkel in uw buurt. Ook wanneer u geen borstvoeding wilt gaan geven, kan dit helpen de stuwing te verminderen.

Naar onze aanvullende verzekeringen


Welke anticonceptie na de bevalling?

Na uw zwangerschap, wilt u voorkomen dat u te snel opnieuw zwanger wordt. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Daarom is het zinvol om u nog eens te verdiepen in de verschillende mogelijkheden voor anticonceptie. Wanneer u jonger bent dan 21 jaar of aanvullend verzekerd, heeft u recht op een vergoeding voor anticonceptie. Vanuit onze Top verzekering ontvangt u ook een vergoeding bij sterilisatie.

Vergoedingen bij sterilisatie


Houdt u rekening met bekkeninstabiliteit?

Wij hopen natuurlijk dat u uw zwangerschap en kraamtijd zonder problemen doorloopt. Het is mogelijk dat u wel wat lichamelijke klachten krijgt. Bekkeninstabiliteit en urine-incontinentie zijn bijvoorbeeld veel voorkomende klachten bij zwangere en kraamvrouwen. Vanuit de basisverzekering krijgt u bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie vergoed.

Meer over vergoedingen bij fysiotherapie