Zwangerschap: het eerste trimester

Een zwangerschap is bijzonder en ook een beetje spannend, hoe vaak u het ook meemaakt. Dan is het fijn om te weten dat veel zaken goed geregeld zijn vanuit uw verzekering, ook als u alleen een basisverzekering heeft. 

Vrouw eet een appel
Zwanger positieve test

Een zwangerschap is bijzonder en ook een beetje spannend, hoe vaak u het ook meemaakt. Dan is het fijn om te weten dat veel zaken goed geregeld zijn vanuit uw verzekering, ook als u alleen een basisverzekering heeft. 

Onze andere blogs

Zeker weten dat u niets over het hoofd heeft gezien? Lees dan ook alles over trimesters 2 en 3.

De eerste stappen

Naar de verloskundige

Als u weet dat u zwanger bent, maakt u een eerste afspraak bij de verloskundige. Deze bekijkt of alles goed is met het kindje en maakt misschien ook al een termijnecho. Deze kosten worden allemaal vergoed en vallen ook niet onder het eigen risico. Ook de verdere afspraken bij de verloskundige worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Meer over vergoeding van verloskundige zorg

Het regelen van de kraamzorg

Wij raden u aan om de kraamzorg zo vroeg mogelijk aan te vragen, dan weet u zeker dat de organisatie van uw keuze nog plek heeft. Het aanvragen verloopt via uw verloskundige. 

Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage. Deze krijgt u voor 60% vergoed als u een aanvullende verzekering Plus of Top heeft.

Wij raden u aan een gecontracteerde organisatie te kiezen, omdat u anders een deel van de zorg zelf moet betalen bovenop de eigen bijdrage. U vindt alle kraamzorgorganisaties in onze zorgzoeker; daar ziet u ook direct of zij gecontracteerd zijn.

Kraampakket

Voor de bevalling heeft u een kraampakket nodig. Ook als u van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen. U krijgt het kraampakket volledig vergoed als u een aanvullende verzekering Plus of Top heeft. Heeft u die niet, dan krijgt u geen vergoeding voor het kraampakket. Wel kunt u in dat geval het pakket met korting kopen bij Natalis.

Testen en vergoedingen

De NIPT

De NIPT is een test waarmee de kans wordt bepaald dat uw kindje het Downsyndroom of het syndroom van Edwards of Patau heeft. Deze test wordt bij een medische indicatie vergoed vanuit uw basisverzekering. U krijgt een medische indicatie als er tijdens de zwangerschap of bevalling een verhoogd risico is voor de gezondheid van u of uw baby. U betaalt hiervoor geen eigen risico.

Heeft u geen medische indicatie voor een NIPT? Dan kunt u toch een NIPT laten doen. Deze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar door de overheid. U betaalt hiervoor sinds 1 april 2023 geen eigen bijdrage meer. De NIPT zonder medische indicatie is onderdeel van de prenatale screening die door de overheid kosteloos wordt aangeboden.

Meer informatie

Heeft u nog vragen over zorg rondom de zwangerschap en geboorte? Neem dan contact op met (079) 34 30 450. Onze deskundige medewerkers helpen u graag verder. Op de pagina Zwangerschap vindt u daarnaast alle informatie nog eens gebundeld.