Eigen risico


Bij elke basisverzekering in Nederland heeft u te maken met het eigen risico. Dit is het eerste bedrag aan zorg dat u zelf betaalt. Elke verzekerde van 18 jaar of ouder krijgt ermee te maken.

 

Verplicht en vrijwillig eigen risico

De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het verplicht eigen risico. In 2021 is het bedrag € 385,-. Dat betekent dus dat u in 2021 nooit meer dan dit bedrag aan verplicht eigen risico betaalt.

 

Naast het verplicht eigen risico, bestaat er ook een vrijwillig eigen risico. Als u hiervoor kiest, krijgt u korting op de zorgpremie. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, hoe hoger de korting. Maar dit betekent ook dat u een hoger bedrag in één keer moet betalen als u zorg gebruikt die onder het eigen risico valt. Het maximale bedrag aan vrijwillig eigen risico dat u kunt kiezen, is € 500,-. Dat betekent dus dat u maximaal € 885,- aan eigen risico (verplicht + vrijwillig) betaalt per jaar.

Uitzonderingen verplicht eigen risico

 

U betaalt niet voor alle zorg uit de basisverzekering eigen risico. De volgende zaken zijn bijvoorbeeld uitgesloten:

 

  • Huisartsbezoek
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Preventieve voetzorg
  • Hulpmiddelen die u in bruikleen krijgt

 

Meer uitzonderingen vindt u op de pagina Uitzonderingen verplicht eigen risico. Ook mogen wij als zorgverzekeraar zelf bepalen of wij zaken willen uitsluiten van het eigen risico. Deze staan in de regeling 'Aangewezen zorg buiten het verplicht eigen risico'.


Eigen risico betalen


Wij ontvangen een factuur van uw zorgverlener
Wij bekijken wij of het eigen risico van toepassing is. Als dat zo is, sturen wij u een factuur voor het verschuldigde bedrag.

 

U ontvangt zelf een factuur van uw zorgverlener
U kunt deze bij ons declareren. Wij houden het eigen risico in op de uitbetaling, het resterende bedrag storten wij op uw IBAN.

Er geldt een eigen bijdrage over de zorg of medische kosten

De eigen bijdrage gaat eerst van het totaalbedrag af. Het overblijvende bedrag telt mee voor het verplicht eigen risico en vervolgens voor het vrijwillig eigen risico. Hoe dit precies werkt, kunt u zien in de rekenvoorbeelden.

afbeelding

Gespreid betalen verplicht eigen risico


U kunt er bij ons voor kiezen om het verplicht eigen risico vooraf te betalen, in 10 termijnen. U betaalt dus 10 maanden lang een vast bedrag aan verplicht eigen risico. Blijkt aan het einde van deze periode dat u niet het hele bedrag heeft opgemaakt? Dan storten wij terug wat u te veel heeft betaald. Wilt u meer weten over deze regeling of uzelf (en eventuele meeverzekerden) aanmelden? Kijk dan op de pagina 'Betalen'.

 


Vragen?

Heeft u nog vragen over het eigen risico? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op. We helpen u graag verder.

 

Contactmogelijkheden