Recepten uit de regio

Gezond en lekker eten en tegelijkertijd de boeren in de regio steunen? Dat vinden wij een mooie combinatie. We hebben een aantal recepten samengebracht met een Sallands tintje. Zo wordt er gebruikt gemaakt van allerlei producten die je rechtstreeks bij de boer kunt kopen, zoals: courgette, boerenkool, bietjes, kaas, eieren en krieltjes. En we konden het traditionele Sallandse recept Kruudmoes niet laten ontbreken natuurlijk!
Vrouw eet een appel
Vrouw eet een appel
Gezond en lekker eten en tegelijkertijd de boeren in de regio steunen? Dat vinden wij een mooie combinatie. We hebben een aantal recepten samengebracht met een Sallands tintje. Zo wordt er gebruikt gemaakt van allerlei producten die je rechtstreeks bij de boer kunt kopen, zoals: courgette, boerenkool, bietjes, kaas, eieren en krieltjes. En we konden het traditionele Sallandse recept Kruudmoes niet laten ontbreken natuurlijk!

Bietensalade met geitenkaas

Voor 6 personen

  • 1 kg kleine bieten
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
  • 2 el appel-balsamicoazijn
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl honing
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el gehakte dille
  • 150 g geitenkaas
  • 50 g geroosterde stukjes walnoot
  • zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Verwijder de steeltjes en de schil van de bieten en snijd ze in partjes. Leg in een kleine braadslee.
  2. Doe de sinaasappelrasp met 2 eetlepels van het sap, 1 eetlepel azijn, 2 eetlepels olijfolie, wat zout en peper bij de bieten. Meng goed, dek de braadslee goed af met aluminiumfolie en rooster 45 minuten tot 1 uur in de oven, tot de bieten beetgaar zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  3. Meng de overgebleven azijn met de honing en meng vervolgens de rest van de olie erdoorheen. Roer de knoflook erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing met 1 eetlepel gehakte dille over de bieten en meng goed. Bestrooi met de geitenkaas en noten. 
Bietensalade

Gratin met courgette en paprika

Voor 4 personen

  • 2 rode paprika's
  • 15 g boter
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 600 g gepelde tomaten
  • 1 el verse oregano
  • zout en zwarte peper uit de molen
  • 750 g grote courgettes, in plakken van 5 mm dik
  • 2 el olijfolie
  • 150 g cheddar

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de paprika op een bakplaat en rooster 20 tot 25 minuten in de oven. Draai ze een paar keer om tot het vel hier en daar zwart is en het vruchtvlees zacht. Doe ze in een plastic zakje en laat afkoelen. Breek de paprika's open en verwijder de steeltjes, de zaadjes en het vel. Scheur het vruchtvlees in brede repen.
  2. Smelt intussen de boter in een grote diepe koekenpan en de de knoflook erbij. Doe de tomaten en oregano erbij zodra de knoflook begint te sissen. Breng zachtjes aan de kook. Hak de tomaten in stukjes en laat al roerend 40 minuten zachtjes koken totdat de saus heel dik is. Breng op smaak met zout en peper en schep de helft in een grote ovenschaal. 
  3. Verhit een grote grillpan. Zet het vuur weer wat lager als de pan heet is. Haal de courgette door de olie en gril in porties van 2 minuten aan elke kant tot de courgette donkere strepen heeft. Bestrooi intussen met zout en peper. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Verdeel de helft van de courgette over de tomatensaus, gevolgd door de helft van de paprika en de helft van de geraspte kaas. Schep de rest van de tomatensaus erover, herhaal de rest van de laagjes en eindig met de kaas. Bak nog 25 minuten in de oven tot de gratin goudbruin is.
Gratin met courgette

Kruudmoes

Het Sallandse gerecht Kruusmoes kan natuurlijk niet ontbreken. 

Voor 4 personen

  • 1 pak vlug kokende gort
  • 250 g mager gerookt spek
  • 1 rookworst
  • grote rozijnen
  • kruizemunt en/of kervel
  • 2 liter karnemelk
  • wat zout

Bereiding

  1. Kook de gort samen met het spek. Voeg de rozijnen en de worst toe en laat dit samen ongeveer 15 minuten pruttelen.
  2. Doe nu de fijngehakte kruiden erbij en laat dit ongeveer 10 minuten meekoken.
  3. Haal de worst en het spek uit de pan en snijd deze in plakjes. Doe ze vervolgens weer in de pan en voeg eventueel wat zout toe.
  4. Giet de karnemelk er al roerend doorheen. En serveer in diepe soepborden.
Kruudmoes

Groene asperges met aardappeltjes en ricotta

Voor 4 personen

  • 600 g groene asperges
  • 2 el bladpeterselie, gehakt
  • 150 g ricotta
  • azijn
  • 300 g krieltjes
  • 4 eieren
  • 150 g pancetta
  • peper en zout

Bereiding

  1. Maak de krieltjes schoon en halveer ze. Kook ze 7 minuten in gezouten water en giet af.
  2. Maak de asperges schoon. Verwijder de harde uiteinden en schil eventueel de onderste helft. Blancheer ze 3 minuten in gezouten water. Spoel onder koud water en laat uitlekken.
  3. Pocheer 4 eieren één voor één. Breng water met een flinke scheut azijn aan de kook. Breek een ei in een kopje. Maak met een lepel een draaikolk in het water. Hou het kopje tegen het wateroppervlak en laat het ei voorzichtig in het water glijden. Zet het vuur zachter en pocheer het ei 4 minuten. Haal het ei uit het water en leg het in een diep bord gevuld met koud water. Herhaal met de andere eieren.
  4. Haal de asperges en de krieltjes door wat olijfolie. Gril ze samen in een hete grillpan, kruid met peper en zout. Bak er ook de pancetta krokant in. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Leg de asperges, krieltjes en pancetta in een serveerschaal. Verkruimel er de ricotta over en leg er de gepocheerde eieren bij. Strooi er peterselie over.
Asperges

Pasta pesto met boerenkool

Voor 4 personen

  • 150 g boerenkool
  • 1 bosje basilicum
  • 40 g hazelnoten
  • 2 el boter
  • 400 g spaghetti (volkoren)
  • 40 g geraspte parmezaan (+ extra voor garnering)
  • 50 ml extra vergine olijfolie 
  • peper en zout

Bereiding

  1. Spoel de basilicumblaadjes en doe het samen met de hazelnoten, de parmezaan en de olijfolie in de blender. Mix tot een smeuïge pesto. Kruid met peper en zout.
  2. Maak de blaadjes boerenkool los en blancheer ze 10 minuten in licht gezouten water. Giet af en spoel onder ijswater, laat goed uitlekken.
  3. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af.
  4. Smelt een beetje boter in de pan en stoof er de koolbladeren in aan. Neem van het vuur en schep er de pasta en de pesto onder. Roer goed om. Breng op smaak met peper en zout, verdeel over borden en bestrooi met extra parmezaan.
Boerenkool en spaghetti

Premiealert

Op 12 november 2022 maken wij de nieuwe premie voor de basisverzekering van 2023 bekend. Wil je daar eenmalig een e-mail over ontvangen? Je kunt je e-mailadres achterlaten in dit formulier.