Zorgpas kwijt?

Bent u uw zorgpas kwijt, of wilt u een (nieuwe) zorgpas aanvragen omdat u bewijs wilt van uw zorgverzekering voor in het buitenland? Goed nieuws: u heeft geen 'echt' pasje meer nodig. Een digitale pas is genoeg.

Mijn zorgpas bekijken
Zorgpas kwijt zorgpas aanvragen
Zorgpas kwijt zorgpas aanvragen

Bent u uw zorgpas kwijt, of wilt u een (nieuwe) zorgpas aanvragen omdat u bewijs wilt van uw zorgverzekering voor in het buitenland? Goed nieuws: u heeft geen 'echt' pasje meer nodig. Een digitale pas is genoeg.

Mijn zorgpas bekijken

Wanneer heeft u een zorgpas nodig?

Een zorgpas aanvragen is niet nodig om in Nederland naar uw huisarts of arts te kunnen gaan. Het is voldoende om uw identiteitsbewijs te laten zien. De zorgverlener kan aan de hand van deze gegevens controleren of u verzekerd bent. Wanneer u naar het buitenland gaat, is het wel belangrijk dat u een (digitale) zorgpas kunt tonen.

U ontvangt van ons niet meer automatisch een fysieke zorgpas.

Zorgpas aanvragen als u naar het buitenland gaat?

Een nieuwe zorgpas aanvragen is bij ons niet nodig. U vindt uw European Health Insurance Card (EHIC) namelijk altijd digitaal in Mijn Salland (onder Mijn zorgverzekering > Mijn zorgpas). Handig, zo raakt u de zorgpas nooit kwijt! Met de Europese zorgpas toont u in de EU aan dat u bij ons verzekerd bent. Het is daarom handig de zorgpas vast te downloaden voor u naar het buitenland gaat. Sla de digitale pas bijvoorbeeld op uw telefoon op, zo heeft u altijd een bewijs van uw zorgverzekering paraat.


Zorgpas aanvragen

Mijn Salland

Icoon vinkje

U kunt de zorgpas op elk moment downloaden via Mijn Salland en bent hem dus nooit kwijt. 

Digitaal opslaan

Icoon vinkje

U kunt de pas makkelijk digitaal opslaan, op uw telefoon of in de cloud bijvoorbeeld

Duurzaam

Icoon vinkje

Een digitale EHIC is duurzamer dan een plastic zorgpasje.

Vergoeding van zorg in het buitenland

Vanuit de basisverzekering heeft u recht op (gedeeltelijke) vergoeding van kosten van medisch noodzakelijke zorg in het buitenland, als die zorg ook in Nederland valt onder de dekking van de basisverzekering. U krijgt de kosten vergoed tot een maximum tarief. Met een aanvullende verzekering krijgt u een (gedeeltelijke) vergoeding van de kosten voor spoedeisende zorg die niet volledig vanuit de basisverzekering worden vergoed. Of u alle kosten vergoed krijgt, hangt af van het land waar u bent en uw aanvullende verzekering. Let op: kosten voor zorg buiten de EU kunnen flink oplopen. Houd er dus ook hier rekening mee dat misschien niet alle kosten vergoed worden.

Bel altijd met de Alarmcentrale

(ook als de zorgverlener uw zorgpas niet accepteert)

Heeft u spoedeisende zorg nodig in het buitenland? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de Salland Alarmcentrale. U heeft alleen recht op vergoeding als de Alarmcentrale de zorg of het vervoer coördineert. Onze medewerkers vertellen u of uw zorgvraag ‘medisch noodzakelijk’ is en dus door ons vergoed wordt. Ook vertellen zij bij welke zorgverlener u het beste terecht kunt. Gaat u naar een zorgverlener zonder de Alarmcentrale te bellen? Dan kan het zijn dat u het bedrag moet voorschieten of dat u minder vergoed krijgt dan verwacht. U bereikt de Alarmcentrale dag en nacht via:

+31 (0)570 68 73 33 (standaard tarief)
alarmcentrale@salland.nl

Binnen de EU kunt u bij noodgevallen bellen naar het alarmnummer 112.

Bel altijd alarmcentrale

Wat als de zorgverlener de EHIC zorgpas niet accepteert?

Neem in dat geval ook contact op met de Alarmcentrale. Zij sturen een bewijs van verzekering naar de zorgverlener. Reist u buiten de EU? Bel dan ook zo snel mogelijk met de Alarmcentrale als u zorg nodig heeft. De EHIC is hier niet geldig.

EHIC tijdelijk nog geldig in het Verenigd Koninkrijk

Voorlopig kunt u in het Verenigd Koninkrijk (VK) voor spoedeisende zorg uw EHIC blijven gebruiken. Dit is een tijdelijke oplossing. De EU en het VK moeten nog afspreken of de EHIC in het VK geldig blijft of dat er bijvoorbeeld een nieuwe EHIC, speciaal voor het VK, komt.