18 jaar? Betaalde basisverzekering verplicht

Bijna 18? Alvast gefeliciteerd! Je mag bijna stemmen en misschien heb je al een rijbewijs. Op het gebied van je zorgverzekering veranderen er ook een aantal dingen. In het kort:

  • Je mag nu zelf een zorgverzekering afsluiten naar je eigen wensen.
  • Je bent niet langer gratis verzekerd voor de belangrijkste zorg.
  • Je hebt mogelijk recht op zorgtoeslag.
  • Je vraagt een DigiD-code aan om persoonlijke zaken online te kunnen regelen.

Waarom een zorgverzekering?

In Nederland is iedereen verplicht om tenminste een basisverzekering af te sluiten. Dit dekt bijvoorbeeld de kosten van een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Verwacht je kosten te maken die niet onder de basisverzekering vallen? Sluit dan een aanvullende verzekering af. Sluit je geen zorgverzekering af, dan kun je rekenen op een fikse boete!

Wat moet ik regelen?

Tot je 18e ben je automatisch via je ouders verzekerd. Als je 18 bent, kun je ervoor kiezen om via je ouders verzekerd te blijven of zelf een verzekering naar keuze af te sluiten.

Ik regel het zelf 

Je mag nu zelf een verzekering kiezen die bij jouw wensen past. Naast onze basisverzekering kun je kiezen uit 4 aanvullende verzekeringen. Je kunt je daarmee bijvoorbeeld extra verzekeren voor de kosten van fysiotherapie of anticonceptie. Via de productvergelijker zie je welke verzekering bij jou past. Je betaalt na afsluiten zelf de kosten, tenzij je andere afspraken maakt met je ouders.

LET OP

Meld je uiterlijk in je verjaardagsmaand aan om je zorgverzekering de maand erna in te laten gaan. Naast maandelijkse premie, betaal je in soms ook eigen risico en eigen bijdrage.

Via ouders verzekerd

Als je via je ouders verzekerd wilt blijven, hoef je niets te doen. Je ouders betalen vanaf je 18e de maandelijkse kosten aan ons. Zijn je ouders aanvullend verzekerd? Dan blijf jij dit ook. Krijgen je ouders korting via een collectieve regeling? Dan geldt die korting ook voor jou. Bij een gemeentepolis is het helaas niet mogelijk om via je ouders verzekerd te blijven. Je ontvangt dan je eigen polis, zonder collectieve korting.

LET OP

Wil je je verzekering wijzigen? Alleen de ouder die de verzekering heeft afgesloten kan dit doen. Dit moet wel uiterlijk in de maand waarin je 18 wordt om het direct in te laten gaan.

Je eigen DigiD-code aanvragen

Vanaf je 18e vraag je ook je eigen DigiD-code aan. Hiermee log je onder andere in op websites van de overheid. Je hebt deze code bijvoorbeeld nodig voor de aanvraag van zorgtoeslag. Daarover vertellen we je hieronder meer. Ook gebruik je DigiD om in te loggen in Mijn Salland om je verzekeringsinformatie te bekijken en persoonlijke gegevens te kunnen wijzigen.

Zorgtoeslag aanvragen

Mogelijk kom je vanaf je 18e in aanmerking voor zorgtoeslag. Ook wanneer je ouders je premie betalen. Dit is een bedrag dat je ontvangt als tegemoetkoming voor de kosten van een zorgverzekering. Je inkomen bepaalt de toeslag.