Met een gerust hart op wintersport

Ga goed voorbereid de bergen in.


Ga je dit jaar op wintersportvakantie? Salland Zorgverzekeringen helpt je met het voorwerk. Volg onderstaande tips en je gaat goed voorbereid de bergen in.Bescherm jezelf tegen de zon

Neem zonnebrand en lippenbalsem (met SPF) mee om je huid en lippen te beschermen tegen uitdrogen en verbranden. De schone berglucht in combinatie met weerkaatsing van de uv-stralen op de verse witte sneeuw zorgen ervoor dat je op wintersport eerder verbrandt dan op het strand in Spanje.

Tips:

  • Gebruik zonnebrand en lippenbalsem die speciaal ontwikkeld zijn voor de wintersport. Deze is vetter dan de zomervariant.
  • Denk aan alle stukken huid die zonlicht kunnen vangen, ook je lippen, oogleden, oren, nek en kin.
  • Neem een klein tubetje mee op de piste, zodat je je elke 2 uur opnieuw kunt insmeren
  • Smeer je ook in als het bewolkt is.


Pak de juiste kleding in

  • Een goede zonne- of skibril beschermt je tegen sneeuwblindheid.
  • Waterdichte skihandschoenen helpen tegen sneeuw en kou, maar voorkomen ook schaaf- of snijwonden bij een valpartij.
  • Neem laagjes kleding mee. Je wilt zorgen dat je droog én warm blijft. Een basislaag, bijvoorbeeld thermokleding, is een goed begin. Draag daarboven enkele dunne lagen, zoals een fleece trui. Zorg dat de buitenste laag waterdicht is.


Voorkom blessures

Of je nu gaat skiën, snowboarden of langlaufen, vanuit het niets een week (of langer!) op de latten staan is vragen om problemen. Wil je voorkomen dat je na dag 1 al niet meer uit je bed kunt opstaan, of erger nog, dat je jezelf blesseert, bereid je spieren dan in de weken voorafgaand aan je wintersportvakantie vast voor. Goede oefeningen zijn squats (inclusief de jump squat), lunges en de plank.

Ook is een skihelm voor volwassenen een verstandig idee. Een helm is overigens (nog) niet verplicht. Draag je geen helm? Bescherm je hoofd dan wel met een muts of pet tegen zonlicht en kou

 

Neem je EHIC mee

Tot slot, download je Europese zorgpas (European Health Insurance Card oftewel EHIC) op je mobiel. Je vindt je digitale zorgpas in Mijn Salland (onder Mijn zorgverzekering > Mijn zorgpas). Mocht er toch wat gebeuren waardoor je zorg nodig hebt, bel dan onze Alamcentrale en regelen wij het voor je. Ook als de zorg niet spoedeisend is. Je bereikt de Alarmcentrale dag en nacht via: +31 (0)570 68 73 33 (standaard tarief) en per mail: alarmcentrale@salland.nl.