Water: gezond én verfrissend

Daarom is water drinken zo belangrijk

Water is gezond. Sterker nog, het is essentieel voor ons lijf. Langer dan een paar dagen zonder water kunnen we niet. Zeker in de warme zomermaanden is het extra belangrijk uw vochtbalans op peil te houden. Met het uitstekende, verfrissende kraanwater in ons land is dat gelukkig geen straf. Nieuwsgierig naar het hoe en waarom van water drinken? Wij vertellen u graag meer. 

 

De gezondheidsvoordelen van water

Water draagt bij aan de gezondheid van ons hele lijf. Van de kleinste cel tot het grootste orgaan – uw huid. Het onderstaande lijstje, dat bij lange na niet volledig is, geeft u een idee wat water allemaal doet in uw lijf. Water: 

  • is de perfecte dorstlesser

  • houdt uw lichaamstemperatuur constant

  • ‘smeert’ de gewrichten en beschermt de zenuwbanen in uw wervelkolom

  • helpt uw lichaam om afvalstoffen af te voeren via urine en ontlasting

  • helpt bij het voorkomen van overgewicht

  • zorgt dat uw bloedvolume op peil blijft

  • hydrateert uw huid van binnenuit


Waarom water?

Water is onmisbaar in ons lichaam. De mens bestaat voor het grootste deel uit water, pasgeboren baby’s zelfs voor 75%. Zodra we te veel van ons lichaamsvocht verliezen – uitdrogen, dus – gaat er van alles mis vanbinnen. We raken vermoeid, concentreren lukt niet meer en onze stemming slaat om. We krijgen hoofdpijn en op den duur zelfs nierstenen. Ook raken onze darmen raken verstopt. Drink dus genoeg water: u kunt niet zonder. 

Water en uw gewicht

We noemden het hierboven al even: door water te drinken, verklein je je kans op overgewicht. Kinderen en jongeren die water drinken in plaats van zoete dranken zoals frisdrank of sap, hebben minder last van overgewicht. Ook bij volwassenen heeft water een positief effect op het gewicht: meer water drinken helpt bij afvallen én de kilo’s blijven er makkelijker af. Alle beetjes helpen: al vervang je maar 1 blikje cola door een glas water per dag, dan merk je op den duur al een verschil, in je lijf en op de weegschaal. 

Water en sporten

Het is belangrijk om tijdens het sporten het vocht dat u verliest door te zweten, te vervangen. Door regelmatig te drinken, voorkomt u uitdroging en dit komt de sportprestatie ten goede. Hoeveel vocht u verliest, is van vele factoren afhankelijk: de intensiteit van de training, uw persoonlijke vochthuishouding en de temperatuur bijvoorbeeld. Er zijn zelfs topsporters die 2 tot 3 liter vocht per uur eruit zweten! 

Wilt u weten hoeveel water u moet drinken? Lees dan dit artikel.


Welk water?

Als we het hebben over water drinken, dan tellen alle soorten water. Kraanwater of mineraalwater, met of zonder koolzuur. Het draagt allemaal bij aan uw waterbehoefte. Ook andere dranken tellen mee – zoals melk, thee en zelfs koffie. Pas wel op met frisdranken, zie bevatten vaak veel toegevoegde suiker en/of zoetstoffen, wat meteen een stuk minder gezond is. We halen daarnaast zo’n 20 % van ons vocht uit eten. Vooral groenten en fruit bevatten veel water. 



Een pleidooi voor kraanwater

Het kraanwater in Nederland is van goede kwaliteit. Het voldoet aan strenge eisen die zijn vastgelegd in het Drinkwaterbesluit. Het Voedingscentrum beweert zelfs dat Nederlands kraanwater tot het beste ter wereld behoort. Geweldig, toch? Kraanwater is bovendien duurzaam, puur natuur en goedkoop. Wat een luxe dat we voor zo’n kwaliteitsproduct alleen maar de kraan hoeven open te draaien! 

Water uit de winkel

Nederlanders staan er om bekend dat ze op de kleintjes letten. Toch drinken Nederlanders graag fleswater. Naar schatting klokken we met zijn allen per jaar zo’n 400 miljoen liter mineraalwater uit de winkel naar binnen. En dat terwijl een fles water tot wel vijfhonderd keer duurder is dan water uit de kraan. Dat zijn heel wat euro’s, die we uitgeven aan iets wat we bijna gratis in elke keuken gewoon kunnen pakken. Gekkenwerk eigenlijk, vindt u ook niet? Maar fleswater is niet alleen duur. Het heeft nog meer nadelen. 

Zo drinkt u meer water

  • Zorg voor een herbruikbare fles en vul die waar mogelijk met kraanwater – in elk geval ’s ochtends, voor u de deur uit gaat
  •  Drink een glas water voor elke maaltijd of snack
  • Pimp uw water met een paar bevroren druiven of blauwe bessen – extra afwisselend en verfrissend!
  • Staat u op spa rood? Overweeg dan een sodawatermaker aan te schaffen. Zo hoeft u geen flessen bruisend water te kopen. Wel zo klimaat- en milieuvriendelijk.
  • Zet altijd een glas water klaar – op uw bureau, bijvoorbeeld. U zult zien dat u er als vanzelf van gaat drinken.

Tien feiten over fleswater:

  1. Het kost 3 liter water om een fles drinkwater van 1 liter te produceren.

  2. Er is geen enkel bewijs dat mineraalwater uit een flesje beter voor je is dan kraanwater.

  3. Het kan meer dan 400 jaar duren voordat een plastic fles is vergaan.

  4. Met 33% van het geld dat we aan fleswater uitgeven, kunnen er genoeg projecten worden gestart om de hele wereldbevolking van schoon drinkwater te voorzien.

  5. Doe een blinddoek om en we kunnen het verschil tussen fleswater en kraanwater niet proeven.

  6. Fleswater zit vaak vol microplastics. Wat die doen met onze gezondheid, is nog niet bekend. 

  7. Waterflessen veroorzaken 1,5 miljoen ton plasticafval per jaar.

  8. Zo puur is fleswater niet: het wordt, afhankelijk van de fabrikant, met filters, UV stralen, omgekeerde osmose en ozon bewerkt. Net als kraanwater overigens.

  9. Bijna de helft van alle mineraalwatersoorten in een fles heeft gewoon de kraan als bron!

  10. Maar er is ook goed nieuws: acht van de tien Nederlanders drinkt in eigen huis water uit de kraan.