Zorgverzekering kiezen: stap voor stap

Eens per jaar, aan het einde van het kalenderjaar, kunt u van zorgverzekering wisselen. Ook kunt u in die periode het pakket bij uw huidige verzekeraar veranderen, bijvoorbeeld door een aanvullend pakket af te sluiten. Wanneer u in 2023 overstapt, is uw nieuwe verzekering geldig vanaf 1 januari 2024. Welke zorgverzekering kiezen? Wij helpen u graag op weg in 5 stappen.
Vrouw eet een appel
Vrouw eet een appel
Eens per jaar, aan het einde van het kalenderjaar, kunt u van zorgverzekering wisselen. Ook kunt u in die periode het pakket bij uw huidige verzekeraar veranderen, bijvoorbeeld door een aanvullend pakket af te sluiten. Wanneer u in 2023 overstapt, is uw nieuwe verzekering geldig vanaf 1 januari 2024. Welke zorgverzekering kiezen? Wij helpen u graag op weg in 5 stappen.

Stap 1: Uw zorgbehoefte in kaart brengen

Kijk eens goed wat u eigenlijk nodig heeft aan gezondheidszorg. De zorgbehoefte, noemen we dat. Welke zorg heeft u het afgelopen jaar gekregen? Verwacht u dezelfde zorg in 2024 nodig te hebben? Zet op een rijtje om welke specifieke zorg – bijvoorbeeld fysiotherapie, medicijnen of tandartscontroles – het gaat, en welk kosten u had.

Uw zorgbehoefte is vaak moeilijk te voorspellen. Door een ongeval of onverwacht gezondheidsprobleem kunt u in 2024 zorg nodig hebben die u niet had verwacht. Maar sommige zorgkosten kunt u al wel van tevoren aan zien komen. U weet misschien al dat uw kind een beugel nodig heeft. Of dat u een zwangerschapscursus zult gaan volgen. Kortom, het kan handig zijn om vooruit te kijken waar mogelijk.

Bent u al verzekerd bij Salland? Dan kunt u via Mijn Salland uw huidige polis en eerder gemaakte zorgkosten en declaraties inzien. Zo heeft u een handig kijkje in uw kosten van vorige jaren.

 

Stap 2: Zorgverzekeraar kiezen voor uw basisverzekering

Alle Nederlanders zijn verplicht een basisverzekering af te sluiten. De overheid kiest welke vergoedingen er bij het basispakket horen. Het basispakket is daarom bij alle zorgverzekeraars zo goed als hetzelfde. Eerste hulp valt eronder, maar ook huisartsenzorg en ziekenhuisopnames. Worden de kosten die u verwacht voor 2024 vergoed vanuit de basisverzekering? Dan kunt u ervoor kiezen alleen een basisverzekering af te sluiten, zonder aanvullende verzekeringen. Een basisverzekering kiezen gaat als volgt.

  • Type polis kiezen

Er zijn drie soorten zorgverzekeringspolissen: naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis. De basisverzekering van Salland Zorgverzekeringen is een naturapolis. Dat betekent dat wij contracten sluiten met zorgverleners. Als u naar zo’n ‘gecontracteerde zorgverlener’ gaat, krijgt u de kosten vrijwel altijd volledig vergoed. Bij een ongecontracteerde zorgverlener heeft u te maken met maximum tarieven. Bij ons liggen de tarieven voor ongecontracteerde zorgverleners erg hoog: wij vergoeden 90% van het gemiddelde tarief dat wij betalen aan gecontracteerde zorgverleners (behalve bij wijkverpleging). U heeft bij ons daardoor een ruime zorgkeuze.

Wilt u weten of uw favoriete zorgverlener afspraken met ons heeft gemaakt? Kijk dan in de Zorgzoeker.

  • De hoogte van uw basispremie kiezen

Elk jaar maken zorgverzekeraars in Nederlands op uiterlijk 12 november hun basispremie, aanvullende premies en polisvoorwaarden voor het volgende jaar bekend. Vanaf 12 november heeft u een goed beeld van de verschillende premies en kunt u ze met elkaar vergelijken.

  • De hoogte van uw vrijwillig eigen risico kiezen

De eerste 385 aan zorgkosten die vanuit de basisverzekering worden vergoed, moet u als verzekerde zelf betalen. Dit heeft de overheid zo bepaald en heet het eigen risico. U kunt het eigen risico vrijwillig in stapjes van €100 met maximaal €500 verhogen. Wij bieden u dan een korting op uw basispremie. Kiest u voor een vrijwillig eigen risico, dan moet u dus meer zelf betalen wanneer u zorg uit het basispakket ontvangt. 

 

Stap 3: Aanvullende verzekeringen kiezen

Verwacht u zorg nodig te hebben die of onvoldoende wordt gedekt door de basisverzekering? Of kiest u liefst de veiligste optie, voor het geval dat? Dan is een aanvullende zorgverzekering kiezen wat voor u. Bij Salland heeft u de keuze uit 4 aanvullende zorgverzekeringen - Start, Extra, Plus en Top. Hiermee krijgt u bijvoorbeeld uitgebreidere vergoedingen voor fysiotherapie, anticonceptie en bepaalde geneesmiddelen.

Ook hebben wij ruime keuze aan aanvullende tandartsverzekeringen. Met deze aanvullende pakketten ontvangt u voor bijna alle behandelingen en techniekkosten een (gedeeltelijke) vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer uw zoon of dochter een beugel nodig heeft. Het kan handig zijn om een aanvullend pakket te zoeken dat goed past bij de zorgbehoefte van u en uw gezin.

 

Stap 4: Premie berekenen

Een zorgverzekeraar mag zelf de premie voor de basis- en aanvullende verzekeringen bepalen. U kunt via veel sites premies voor verschillende zorgverzekeringen vergelijken.

Kiest u voor Salland Zorgverzekeringen, dan kunt u rekenen op een eerlijke premie en toegankelijke, betaalbare zorg. Wij hebben geen winstoogmerk en investeren in goede zorg in de regio Midden-IJssel én de rest van Nederland. Over goede zorg hoeven onze verzekerden zich daarom geen zorgen te maken. Dat regelen we gewoon.

Maar liever richten wij ons op gezondheid, zodat de regio op haar inwoners kan blijven bouwen. We bieden daarom inspiratie en oplossingen op het gebied van beweging, gezond eten en ontspanning. Wij geloven daarbij niet in ‘grote stappen, snel thuis’, maar motiveren onze verzekerden in het zetten van kleine stapjes richting een fitter leven. Zo krijg je meer energie en zit je beter in je vel. Dat is geluk op z'n Sallands.

 

Stap 5: Zorgverzekering kiezen 2024

Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Zorg dan dat u uw oude verzekering uiterlijk 31 december 2023 opzegt. U heeft daarna nog tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Uw verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2024.

Meldt u zich uiterlijk 31 december 2023 aan bij Salland Zorgverzekeringen, dan komt u automatisch in aanmerking voor onze overstapservice. U hoeft uw oude zorgverzekering dan niet op te zeggen. Dit doen wij voor u.

Contact

Een juiste zorgverzekeraar kiezen voor 2024 kan voelen als een spannende, ingewikkelde keuze. Heeft u vragen of wilt u in contact komen met een van de medewerkers van Salland Zorgverzekeringen? Wij staan u graag te woord. U vindt onze contactgegevens onderaan deze pagina.

Veelgestelde vragen over zorgverzekering kiezen

Deze vragen krijgen wij vaak.