Wordt uw kind 18? Dit verandert er

Wordt uw kind 18? Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Uw kind is nu meerderjarig. Dit betekent ook dat hij of zij een eigen zorgverzekering mag afsluiten. We leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.
Vrouw eet een appel
Vrouw eet een appel
Wordt uw kind 18? Gefeliciteerd met deze mijlpaal! Uw kind is nu meerderjarig. Dit betekent ook dat hij of zij een eigen zorgverzekering mag afsluiten. We leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Wat verandert er precies vanaf het 18e jaar?

Uw kind…

  • mag nu zelf een zorgverzekering afsluiten;
  • is niet langer gratis verzekerd voor de belangrijkste zorg;
  • heeft mogelijk recht op zorgtoeslag;
  • heeft een eigen DigiD-code nodig om persoonlijke zaken online te regelen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het afsluiten van een basisverzekering is voor iedereen verplicht in Nederland. Vanaf het 18e jaar betaalt de hoofdverzekerde hiervoor een maandelijkse premie. Uw kind mag na het 18e jaar via u verzekerd blijven. Hij of zij mag ook zelf een zorgverzekering afsluiten. Wij zetten de informatie graag voor u op een rijtje.

Mijn kind blijft op de huidige polis staan

  • Dit betekent dat u meer voor uw polis gaat betalen. Zo komt de premie van uw kind erbij en eventueel eigen risico en wettelijke eigen bijdrage voor afgenomen zorg. Natuurlijk kunt u onderling andere afspraken maken met uw kind over een bijdrage aan de kosten.
  • Uw kind blijft bij u op de polis staan, behalve als u een gemeentepolis heeft. Uw kind ontvangt in dat geval een eigen polis, zonder collectieve korting.

Let op

Wilt u iets aanpassen in de zorgverzekering van uw kind? De hoofdverzekerde kan dit aan ons doorgeven. Geef dit uiterlijk aan ons door in de maand waarin uw kind 18 wordt als u wilt dat de wijziging de maand daarop in gaat!

Stuur uw verzoek naar verzekerden@salland.nl

Mijn kind verzekert zich zelfstandig

  • Uw kind kan naar eigen wensen een verzekering afsluiten. Op onze website staat meer informatie over onze basisverzekering. Een aanvullende verzekering kan bijvoorbeeld handig zijn bij kosten voor tandarts of anticonceptie. Onze productvergelijker helpt bij het kiezen.
  • Uw kind betaalt zelf de facturen aan ons. Natuurlijk kunt u onderling andere afspraken maken met uw kind.

Let op

Is het de bedoeling dat de verzekering zo snel mogelijk ingaat? Dan meldt uw kind zich uiterlijk in de verjaardagsmaand aan. De zorgverzekering gaat de maand daarop in. Bij latere aanmelding wordt dit 1 januari van het volgende jaar.

Een eigen DigiD-code aanvragen

Vanaf het 18e jaar heeft uw kind een eigen DigiD-code nodig. Onder meer om in te loggen op websites van de overheid. Ook Mijn Salland is toegankelijk met DigiD. In Mijn Salland ziet en beheert uw kind alle persoonlijke verzekeringsinformatie. Ook voor het aanvragen van zorgtoeslag is een DigiD-code nodig.

Aanvragen persoonlijke code via DigiD.nl

Zorgtoeslag aanvragen

Mogelijk heeft uw kind recht op zorgtoeslag. Ook wanneer u of een andere ouder de premie betaalt. Dit is een bedrag dat uw kind ontvangt als tegemoetkoming voor de kosten van een zorgverzekering. Het inkomen van uw zoon of dochter bepaalt de toeslag.

Zorgtoeslag aanvragen via Belastingdienst.nl