Zorgtoeslag aanvragen

in 3 stappen

Is er onlangs iets veranderd in uw persoonlijke situatie, zoals uw inkomen? Mogelijk heeft u dan recht op zorgtoeslag of ontvangt u juist teveel. Wij helpen u graag verder.

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid in de kosten voor een zorgverzekering. De Belastingdienst bepaalt of u recht heeft op zorgtoeslag. En zo ja, hoeveel toeslag u krijgt. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en inkomen (waarover u inkomstenbelasting betaalt). Een bijbaantje telt als inkomen, maar studiefinanciering bijvoorbeeld niet. Heeft u een fiscaal partner? Dan telt ook zijn of haar inkomen mee. 

Benieuwd of u aanspraak maakt op zorgtoeslag en hoe u dit aanvraagt? Doorloop dan ons stappenplan. U vindt het hieronder.


Stappenplan zorgtoeslag aanvragen

Stap 1: Ga na of u recht heeft op zorgtoeslag

Een aanleiding om na te gaan of u recht heeft op zorgtoeslag kan een wijziging in uw persoonlijke situatie zijn. Bijvoorbeeld een scheiding, overlijden van uw partner of wijziging van inkomen. Is uw inkomen dit jaar bijvoorbeeld gedaald door de coronacrisis, dan kan het lonen weer eens een proefberekening te doen op Belastingdienst.nl. U kunt ook kijken in de inkomenstabel welk bedrag aan zorgtoeslag vermeld staat bij uw (gezamenlijke) inkomen. Twijfelt u nog of u recht heeft op zorgtoeslag? Op Belastingdienst.nl vindt u ook een lijst met voorwaarden voor toeslag.

Stap 2: Vraag de zorgtoeslag aan

Heeft u recht op zorgtoeslag? Dan kunt u dit aanvragen bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen. Zorg dat u:

  • u kunt inloggen met uw DigiD
  • u de gegevens over uw jaarinkomen en inkomen van uw fiscaal partner bij de hand heeft

Na uw aanvraag ziet u direct een voorlopige berekening in Mijn toeslagen. Hier ziet u ook binnen 5 weken een brief met de definitieve hoogte. U ontvangt de toeslag op uw eigen bankrekening. Het is niet mogelijk om de zorgtoeslag rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar te laten overmaken.

Stap 3: Geef belangrijke wijzigingen door

Zorg dat u belangrijke wijzigingen in uw persoonlijke situatie altijd doorgeeft aan de Belastingdienst. Bijvoorbeeld wijzigingen in uw gezinssamenstelling of uw inkomen. Op Belastingdienst.nl vindt u precies welke wijzigingen u door moet geven. Wanneer u teveel zorgtoeslag heeft ontvangen, moet u dit namelijk terugbetalen. Het doorgeven van wijzigingen moet binnen 4 weken. U doet dit via Mijn toeslagen.