Op de bank met...
Randy Wolters in gesprek over mentale gezondheid

"Erover praten helpt." 


In de Week van de Mentale Gezondheid (3 t/m 8 juni 2024) lanceert Salland Zorgverzekeringen in samenwerking met Go Ahead Eagles een video van een bijzonder gesprek. Ex-Go Ahead Eagles-speler Randy Wolters staat nog het meest bekend om zijn vrolijke, drukke karakter en zijn hart op de tong. Voetbalfans zagen zijn successen en leefden met hem mee wanneer het minder ging, lachten om zijn grappen en deelden het gejuich. 
 

In een eerste podcast over mentale gezondheid ging Randy Wolters in de Adelaarshorst in gesprek met zijn mental coach (en goede vriend) Pieter Blonk. Samen gaan zij op reis langs Randy’s carrière als profvoetballer, van zijn allereerste stappen op het voetbalveld met 4½ jaar, via ADO en FC Utrecht naar de internationale transfers.   

 

Bij een turbulente carrière als die van Randy kwam ook heel wat stress kijken. Ruildeals, transfers, en veranderingen in management, ook als topsporter steek je dat niet allemaal zomaar weg. Randy kreeg last van lichamelijke klachten. "Jongen, je hebt stress," zo meende zijn vader. Maar dat kon Randy niet accepteren.

Pas nadat hij bevriend raakte met Pieter en hij ging praten over de dingen waar hij mee zat, viel er een last van zijn schouders. Door zijn verhaal te vertellen en zich bloot te geven, hoopt Randy anderen te helpen. Of, in de woorden van Randy zelf: “Als je weet dat iemand te kampen heeft, benader hem, praat erover. Stel vragen. Erover praten helpt. Naar elkaar luisteren helpt. Elkaar steunen helpt. Dat is genoeg.”


Salland Zorgverzekeringen organiseerde de avond in samenwerking met Go Ahead Eagles. Samen zetten deze partijen zich in voor maatschappelijke doelen in de regio Salland. Het bespreekbaar maken van mentale problemen staat daarbij hoog op de agenda.

Vriendendiensten Deventer was aanwezig om te benadrukken dat je de bewoners in Midden-IJssel er niet alleen voor staan. Ze bieden hulp aan mensen met (beginnende) mentale klachten, een psychische kwetsbaarheid of psychosociale problemen. Bijvoorbeeld in hun jongerencafé, een plek waar mensen van 17 tot 30 jaar samenkomen om samen te koken, een spelletje te doen of te praten. Het maakt niet uit hoe groot – of klein – je issue is. Er zijn ook maatjesactiviteiten, lotgenotengroepen en kosteloze cursussen.

Extraatje voor de fans: Randy’s sportieve hoogtepunt

Dat was dat ik 1-0 scoorde tegen De Graafschap in de Adelaarshorst (op 19 mei 2016). Er zaten die dag 30 vrienden verdeeld over de nieuwe tribune. Dat is voor mij mooiste moment. Later in die wedstrijd scoorde ik nog 4-1 en de tribune stortte bijna in! Ik had kippenvel, heet, koud, je wordt alles tegelijk.”

Beeld van Randy Wolters oud-speler van Go Ahead Eagles