5 tips voor een gezondere kerst

Kerst zonder extra kilo's, het kan!


Waar de meesten van ons de rest van het jaar nog wel slim met eten proberen om te gaan, kieperen we in deze tijd van het jaar alle verstand uit het raam. Om in januari tot de conclusie te komen dat het cliché klopt: wat er eenmaal aanzit, gaat er niet zo makkelijk meer af. Dit jaar doen we het anders! Nee, echt. Met deze tips van Salland kun je volop genieten zonder dat je gewicht en gezondheid direct de dupe worden.


Tip 1 Eet plantbased

Of je nou zelf kookt of uit eten gaat, het aanbod aan plantbased kerstvoedsel is overweldigend dit jaar. Restaurantmenu’s staan vol met alternatieven voor vettige gebraden vogels, op boter gebaseerde sauzen en biefstukken. Supermarktblaadjes bieden verrukkelijke recepten voor vega en vegan feestgerechten. De voordelen zijn veelzijdig: door weg te blijven van dierlijke vetten zorg je voor je hart en bespaar je tegelijkertijd op calorieën. Win-win.

 

Tip 2 Ga voor no en low alcohol drankjes

Het is makkelijk dan je denkt om tijdens de feestdagen je calorieën in vloeibare vorm binnen te krijgen. Zonde toch eigenlijk, en naast de vervelende gevolgen voor je gewicht is te veel alcohol ook nog eens slecht voor onder andere je hart en vaten, je immuunsysteem en je geheugen. Maak er dit jaar een sport van de verschillende no en low alcoholdrankjes te leren kennen – er is allerlei lekkers en creatiefs te vinden in de winkel en in de horeca. Wie weet zit er een mocktail of 0.0 biertje tussen waarmee je jouw alcoholinname flink mee naar beneden schroeft.

 

Tip 3 Ga voor wat je het allerlekkerst vindt

Natuurlijk mag je jezelf met kerst toestemming geven om eens extra lekker te eten. Als je maar niet alles eet wat op je pad komt. Op feestjes, borrels en lange middagen met de familie komt er geheid een hele reeks aan etenswaren voorbij. Zeg niet op alles ‘ja’, maar bewaar je ‘honger’ voor die dingen waar je echt blij van wordt. Waarom zou je je lekkere trek verspillen aan een hand chips in een smaak die je zelf nooit zou kiezen? Wacht liever tot straks die heerlijke tiramisu voorbij komt en verwen jezelf met een stukje daarvan.

 

Tip 4 Ga niet de deur uit met een lege maag

Het lijkt logisch: op dat feestje of die borrel zullen ze vast allerlei lekkers serveren, dus zorg je dat je lekkere trek hebt voor je vertrekt. Maar toch is dat niet slim. De kans op een van de twee volgende scenario’s is dan namelijk groot: óf je eet je vol aan de eerste de beste vette en/of zoute snack die voorbijkomt, óf je begint bij aankomst met een glas alcohol, waardoor je eetlust nog verder toeneemt en je remmingen afnemen. Hoe dan ook, je eet te veel.

 

Tip 5 Neem een paar lekkere schoenen mee naar je kerstdiner

Die kerstwandeling is niet alleen bedoeld om de verveling tegen te gaan. Wandelen heeft een groot aantal gezondheidseffecten, variërend van het verminderen van gewrichtspijnen tot het onderdrukken van je zin in chocolade! Door een uurtje stevig te wandelen, verbrand je uiteraard ook gewoon de nodige calorieën waardoor je weer wat plek over hebt voor de volgende gang. Oh, en daar waar we ‘wandelen’ zeggen, kun je ook ‘dansen’ invullen!

Vrolijk kerstfeest!