Uw zorgverzekering in het buitenland


Op vakantie gaan is heerlijk; lekker uitrusten, of juist actief bezig zijn. Alles is gepakt, u bent klaar voor vertrek. Maar heeft u ook gedacht aan uw zorgverzekering? Ook op vakantie is een ongelukje zo gebeurd en dan heeft u misschien zorg nodig. Wat moet u dan doen? En wat krijgt u vergoed als u uw vakantie combineert met een ingreep die niet spoedeisend is?

 

CHECKLIST SPOEDEISENDE ZORG

Verschil tussen spoedeisende en geplande zorg

Zoals u hierboven kunt lezen, is er een verschil tussen spoedeisende zorg en planbare zorg. In beide gevallen gelden er andere spelregels. Er is sprake van spoedeisende zorg als er zonder behandeling blijvende schade ontstaat. Is dit niet het geval? Dan gaat het om planbare zorg. U kunt hieronder de categorie kiezen waar u wat meer over wil weten.

 

Wat in ieder geval handig is om te weten, is dat u altijd contact op moet nemen met onze Alarmcentrale als u zorg nodig heeft in het buitenland. De medewerkers kunnen u vertellen wat u het beste kunt doen.

 

Had u zorg nodig terwijl u in het buitenland was? Dan kunt u de factuur achteraf bij ons declareren.

Direct naar:

Spoedeisende zorg

Planbare zorg

De gevolgen van de Brexit voor uw zorgverzekering

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie (EU) verlaten. Op 1 februari is een overgangsperiode begonnen, welke duurt tot en met 31 december 2020. Tijdens de overgangsperiode blijven de huidige regels van kracht. Tijdens de overgangsperiode zal er onderhandeld worden door het VK en de EU over nieuwe afspraken.  Afhankelijk van de afspraken die gemaakt worden kan dit gevolgen hebben voor uw zorgverzekering.

EHIC niet meer geldig

Tot en met 31 december 2020 kunt u in het Verenigd Koninkrijk voor spoedeisende zorg uw EHIC (op de achterkant van uw zorgpas of digitaal via Mijn Salland) gebruiken. De zorgverlener weet dan dat u verzekerd bent in Nederland. Er bestaat dan recht op vergoeding op grond van Europese afspraken en u hoeft de kosten meestal niet voor te schieten. Als er hierover geen afspraken worden gemaakt, dan is vanaf 1 januari 2021 EHIC niet meer geldig in het Verenigd Koninkrijk. In dat geval geldt de vergoeding voor spoedeisende zorg in ‘de rest van de wereld’. U kunt in de polisvoorwaarden zien wat de hoogte is van de vergoeding die u krijgt.

 

Zorg in het buitenland is in sommige gevallen veel duurder dan in Nederland. Als u het risico wilt uitsluiten dat u veel zelf moet betalen, dan kunt u per januari 2020 een aanvullende verzekering Plus of Top afsluiten. Bij beide verzekeringen heeft u recht op een vergoeding van maximaal €20.000 per kalenderjaar voor spoedeisende zorg in landen in ‘de rest van de wereld’. U kunt ook een reisverzekering afsluiten die medische kosten vergoed.

Wij houden u op de hoogte

Het is nog niet bekend welke afspraken er gemaakt zullen worden tussen het VK en de EU. Gedurende 2020 zal hier meer duidelijkheid over komen. Zodra wij dat weten, passen wij de informatie op deze pagina aan om u op de hoogte te brengen van de eventuele gevolgen.