GLI-deelname leidt tot blijvend gewichtsverlies en betere levenskwaliteit


"Je gaat je lichamelijk en mentaal écht beter voelen."


Sinds 2019 kunnen verzekerden met een te hoog gewicht via hun huisarts meedoen aan de GLI: de gecombineerde leefstijlinterventie. Samen met een leefstijlcoach ga je, soms alleen en soms in groepsverband, aan de slag om je gezondheid te verbeteren. Afvallen is een belangrijk doel, maar ook beter eten, slapen, meer bewegen en leren omgaan met stress komen aan de orde. Het programma duurt in totaal twee jaar, onderverdeeld in twee fases: de behandelfase en de onderhoudsfase.

In 2023 begonnen ruim honderdduizend Nederlanders aan een GLI-traject. Het gewichtsverlies was na een jaar deelname gemiddeld 3,6%. Na het tweede jaar zijn de deelnemers verder afgevallen: minstens 5% van hun gewicht zijn ze dan gemiddeld kwijt. Tegelijkertijd neemt de kwaliteit van leven toe. De deelnemers hebben dus niet alleen een lager gewicht, met alle voordelen voor de gezondheid van dien, ze voelen zich ook nog eens beter.

Gwen Lammersen, GLI-deelneemster in Deventer, kan dit alleen maar bevestigen. Zij heeft haar hele leven al last van overgewicht en was daar niet blij mee. “Maar ik dacht: dat komt wel een keertje goed’’, aldus Gwen. Door lichamelijke klachten kwam ze uiteindelijk toch op het punt dat er iets moest gebeuren. Ze overwoog verschillende manieren om af te vallen, waaronder een maagverkleining. Maar dit wilde Gwen niet. “Ik wilde op eigen kracht mijn gezondheid de goede kant op krijgen.”

Via haar huisarts kwam Gwen in een groep van twaalf mensen terecht. Een leefstijlcoach, diëtiste en fysiotherapeut keken met haar mee. Wat kan beter in je voedingspatroon? Welke vorm van bewegen past bij je en kun je? Gwen koos voor zumba, kickboksen en zwemmen.

Grip op je gewicht
Leefstijlapotheker Annet Gossen gaf Gwen advies. Annet: “Een leefstijlapotheker wil eigenlijk voorkomen dat mensen levenslang aan medicatie vastzitten.” Eigenlijk is de apotheker geen vast onderdeel van de GLI, maar omdat bekend is dat bepaalde medicatie kan leiden tot problemen bij het afvallen, heeft Salland Zorgverzekeringen een pilot opgezet waarbij naar de interactie tussen pillen en afvallen wordt gekeken. Zo kom je van sommige medicijnen aan, terwijl je juist probeert af te vallen. Gwen kreeg hierdoor nog meer grip op haar gewicht.

Hoe precies het GLI-traject eruit ziet, is voor iedere deelnemer anders. Jij hebt je eigen redenen om mee te doen, en je bepaalt zelf je doelen. Misschien wil je eindelijk weer eens in een vliegtuigstoel passen, op een mooie dag een fietstocht kunnen maken of met je kleinkinderen naar het zwembad kunnen. De GLI gaat over het aanleren van nieuwe gewoontes en het doorbreken van oude patronen. Dat kost even tijd, maar je krijgt er heel wat voor terug.

Wil je ook meedoen aan de gecombineerde leefstijlinterventie?
Je moet aan een van de volgende voorwaarden voldoen:
- Je hebt obesitas, d.w.z. een BMI (body mass index) van 30 of hoger
- Je hebt overgewicht, d.w.z. een BMI (body mass index) van 25 tot 30 of hoger en daarbij heb je diabetes, artrose, slaapapneu of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes

Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts of een medisch specialist. De deelname wordt dan vergoed vanuit de basisverzekering.

Beeld van een jonge vrouw die glimlachend in de spiegel kijkt