Alles over zonnebrandcrème en insmeren

Nu de zon zich van zijn van beste kant laat zien, zijn we lekker veel buiten. Tuinieren, wandelen, zwemmen, sporten, op het terras, op vakantie. De zon op je huid is niet alleen een fijn gevoel, het is ook nog goed voor een mens. Maar het is al gauw te veel. Daarom is het heel belangrijk om jezelf – en je naasten – goed in te smeren met zonnebrandcrème. Hoe, wat en waarom, dat vertellen we je in dit artikel.

Zonnebrandcrème smeren beschermt je huid

 

Huidkanker door te veel zonlicht

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. In 2021 kregen ruim 80.000 mensen deze diagnose te horen. Huidkanker kan ontstaan door blootstelling aan uv-straling van zon of zonnebank. Hoe vaker je verbrandt door de zon, hoe groter het risico op huidkanker. Maar ook al verbrand je niet, dan nog richt de zon op de lange termijn schade aan aan je huid.

Omdat schade door de zon meestal pas na vele jaren zichtbaar is, moet je blijven beschermen tegen sterke zonnestralen. Dag in, dag uit. Voor kinderen is het risico nog hoger dan voor volwassenen, omdat de kinderhuid dunner is en daardoor extra gevoelig voor een teveel aan zonlicht.

Zonnebrandcrème helpt echt

Gelukkig is jezelf beschermen tegen een schadelijke hoeveelheid zonnestralen niet al te ingewikkeld. Smeren met een goede zonnebrandcrème maakt deel uit van een succesvolle strategie tegen uv-stralen en verbranding. Hiermee verlaag je je kans op huidkanker. Maar dan moet je het wel goed doen! Volg deze smeertips en je doet je huid, en je gezondheid, een plezier deze zomer.

Smeertip 1 Kies de juiste beschermingsfactor

Op normale dagen ben je waarschijnlijk grotendeels binnen, met af en toe een kort moment buiten, bijvoorbeeld op weg naar het station of om de hond uit te laten. Dan is een crème met beschermingsfactor (SPF of sun protection factor) van 15 voor volwassenen voldoende. Wanneer je een zomerse dag buiten doorbrengt, is een zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 wijsheid. Ook bij kinderen moet je minstens met een SPF van 30 smeren. Als je het helemaal op safe wilt spelen, ga bij je kinderen dan voor SPF 50. Wil je de SPF beter afstemmen op jouw huidtype? Het KWF heeft een informatieblad ontwikkeld.

Smeertip 2 Zoek bescherming tegen uva- en uvb-straling

Zorg dat je zonnecrème zowel tegen uva- als uvb-stralen beschermt. Door uvb-stralen verbrand je; uva-stralen bruinen én verouderen de huid. Beide soorten kunnen huidkanker veroorzaken. Er is trouwens ook nog uvc-straling, maar die wordt tegengehouden door de ozonlaag. Gelukkig maar, want deze straling is het schadelijkst van allemaal.

Smeertip 3 Gebruik genoeg zonnebrandcrème

Dik smeren is het devies. Smeer je jezelf of je kind dunnetjes in, dan gaat de beschermende werking omlaag. Het KWF raadt 35 ml zonnecrème aan per smeersessie; dat is genoeg voor je hele lijf.

Smeertip 4 Een keer smeren is niet genoeg

Smeer je jezelf en je kind(eren) ’s ochtends alvast in, na het tandenpoetsen bijvoorbeeld. Dan kun je zonder verder nog na te hoeven denken de deur uit. Zo wordt het smeren onderdeel van je routine en kan de crème goed intrekken. Voor een goede werking is een halfuur voor je de zon ingaat het ideale moment om je in te smeren. Herhaal het smeren iedere 2 uur. Zet desnoods een alarm op je telefoon, want om in de woorden van het KWF te spreken: ‘Elke 2 uur smeren is een must.’ Smeer ook opnieuw wanneer je uit het water komt, je afgedroogd hebt of wanneer je kind heeft gespeeld en gezweet.

Smeertip 5 (eigenlijk geen smeertip...) Houd baby’s tot 6 maanden uit de zon

De huid van zuigelingen en baby’s tot 6 maanden is zo gevoelig, dat ze liever helemaal niet in de zon komen. Leg ze in de schaduw en/of trek ze uv-werende kleding aan. Vanaf 6 maanden kun je met zonnebrandcrème in de weer.

 

Wist je dat…

Zorgvuldig dagelijks gebruik van een crème met SPF 15 je kans op een melanoom met wel 50% kan verlagen?