De voordelen van een
online ggz-behandeling


Online therapie is zo gek nog nie(t)

Als je psychologische hulp nodig hebt, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen. Helaas zijn de wachtlijsten voor face-to-face behandeling in de ggz soms erg lang. In sommige situaties kan online therapie dan een goed alternatief zijn. De behandelingen zijn net zo effectief als de ‘gewone’ ggz, patiënten zijn gemiddeld genomen erg tevreden en je kunt vaak snel terecht!


Meer regie en geen reistijd

Dat online therapie goed werkt, dat mensen er tevreden over zijn en dat de wachttijd korter is, zijn drie belangrijke voordelen van deze vorm van behandeling. Maar er nog meer voordelen te noemen. Het contact is laagdrempelig en je kunt gewoon thuis blijven, in je eigen vertrouwde omgeving. Bovendien heb je meer regie over de behandeling én heb je helemaal geen reistijd meer!

Wel moet je voldoende digitaal vaardig zijn en een (stabiele) internetverbinding hebben. Ook als je écht behoefte hebt aan face-to-face contact dan is een online behandeling waarschijnlijk niet passend.

Koudwatervrees

Ondanks de vele voordelen van online therapie kiezen mensen toch nog vaak voor een plek op de wachtlijst voor een ‘gewone’ behandeling. Mensen hebben blijkbaar toch hun twijfels of een online behandeling wel iets voor hen is en of ze een goede relatie kunnen opbouwen met de behandelaar. De coronacrisis heeft laten zien dat deze vooroordelen vaak helemaal niet waar zijn. Een kwestie van de eerste teen in het water steken dus, en uitproberen. Vergeet niet, tijdens corona hebben veel behandelingen, niet alleen bij psychologen maar ook bij andere zorgverleners, naar volle tevredenheid digitaal plaatsgevonden.

De stappen naar een online ggz-behandeling

Voor je aan je behandeling kunt beginnen moet je een aantal stappen doorlopen. Hieronder beschrijven we ze kort:

  1. Bespreek met je huisarts of je geestelijke gezondheidszorg nodig hebt. Geef eventueel je voorkeur aan voor een online behandeling. Je hebt sowieso een verwijzing nodig van je huisarts.
  2. Zoek een ggz-zorgverlener en de behandeling die bij jou past. In de regio Midden-IJssel biedt Dimence bijvoorbeeld een uitgebreid aanbod aan via Thubble.
  3. Meld je aan bij de online ggz-zorgverlener. Je krijgt een uitnodiging voor een intake. De zorgverlener vraagt meestal of je online een aantal vragen beantwoordt. Je bespreekt de klachten met je psycholoog in een volgend gesprek.
  4. Je ggz-behandeling kan beginnen!