Wat is darmkanker?

Over darmkanker en de symptomen

Darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Het staat zelfs op de derde plek van meest voorkomende soorten kanker in Nederland. Bij darmkanker wordt meestal gesproken over colorectale carcinomen. Dit is een verzamelnaam voor colonkanker (dikke darm) en rectale carcinomen (endeldarm, rectum).

Darmkanker ontstaat uit poliepen

Bij darmkanker groeien er kwaadaardige gezwellen in de dikke darm of endeldarm. Deze gezwellen ontstaan uit poliepen. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Maar sommige kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan de tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.

 

Het is niet precies bekend hoe poliepen ontstaan en waarom sommige mensen ze wel krijgen en anderen niet. Het is wel bekend dat erfelijke aanleg, leefstijl en voeding van invloed kunnen zijn. Hierover kunt u meer lezen op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

Darmkanker in top 3

Ieder jaar krijgen ongeveer 14.000 nieuwe patiënten de diagnose darmkanker. Daarmee staat darmkanker op de derde plaats (13%) van meest voorkomende tumoren). Hierbij is de verdeling tussen mannen en vrouwen ongeveer gelijk (mannen krijgen het iets vaker). Darmkanker komt het meest voor op oudere leeftijd (rond 70 jaar), maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Van alle mensen die de diagnose darmkanker krijgen, leeft 65% nog na 5 jaar. Na 10 jaar is dit 57%.

Het is belangrijk dat darmkanker symptomen zo snel mogelijk worden ontdekt. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Om die reden startte in 2013 het bevolkingsonderzoek darmkanker. Iedereen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Dit gaat in de vorm van een zelftest die beoordeeld wordt in een laboratorium. Als er bloed in uw ontlasting wordt gevonden, krijgt u een uitnodiging voor een vervolgonderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een intakegesprek en een inwendig onderzoek (coloscopie).

Darmkanker symptomen

De volgende klachten kunnen een aanwijzing zijn dat er misschien sprake is van darmkanker:
 

  • bloedverlies bij ontlasting;
  • veranderd patroon in de stoelgang (vaker, verstopping of juist diarree);
  • loze aandrang;
  • vage buikpijn;
  • voelbare afwijkingen;
  • ijzergebrek of bloedarmoede;
  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden.

De bovengenoemde darmkanker symptomen kunnen ook met andere aandoeningen te maken hebben. Als u bloed in uw ontlasting vindt, is het verstandig om direct naar de huisarts te gaan. Houden de andere klachten langer aan dan twee weken, neem dan ook contact op met uw huisarts. Vooral als darmkanker in uw familie voorkomt, is het belangrijk om oplettend te zijn of regelmatig preventief onderzoek te laten doen.

Handige links

Lees meer over darmkanker op de websites van KWF Kankerbestrijding en de Maag Lever Darm Stichting.