Wat is darmkanker?

Over darmkanker en de symptomen

Darmkanker is een veelvoorkomende vorm van kanker bij mannen en vrouwen. Bij darmkanker wordt meestal gesproken over colorectale carcinomen. Dit is een verzamelnaam van colonkanker (dikke darm) en rectale carcinomen (endeldarm, rectum).

Darmkanker ontstaat uit poliepen

Bij darmkanker groeien er kwaadaardige gezwellen in de dikke darm of endeldarm. Deze gezwellen ontstaan uit poliepen. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Maar sommige poliepen kunnen op den duur uitgroeien tot een kwaadaardige tumor: darmkanker. Na verloop van tijd kan de tumor zich uitzaaien via de lymfeklieren of bloedbaan.

Darmkanker in top 3

Ieder jaar krijgen 14.000 nieuwe patiënten de diagnose darmkanker. Daarmee staat darmkanker bij mannen -na prostaatkanker en longkanker- op de derde plaats (14%) van meest voorkomende tumoren. Bij vrouwen staat darmkanker zelfs op de tweede plaats, na borstkanker. Darmkanker komt het meest voor op oudere leeftijd (rond 70 jaar), maar kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Het is belangrijk dat darmkanker symptomen zo snel mogelijk worden ontdekt. Hoe eerder de diagnose darmkanker gesteld is, hoe groter de kans op een succesvolle behandeling. Om die reden startte in 2013 het bevolkingsonderzoek darmkanker.

Darmkanker symptomen

De volgende klachten kunnen een aanwijzing zijn dat er misschien sprake is van darmkanker:

  • bloedverlies bij ontlasting;
  • veranderd patroon in de stoelgang (vaker, verstopping of juist diarree);
  • loze aandrang;
  • vage buikpijn;
  • voelbare afwijkingen;
  • ijzergebrek of bloedarmoede.

De bovengenoemde darmkanker symptomen kunnen ook met andere aandoeningen te maken hebben. Houden de klachten zo’n twee tot drie weken aan, neem dan contact op met uw huisarts. Vooral als darmkanker in uw familie voorkomt, is het belangrijk om oplettend te zijn of regelmatig preventief onderzoek te laten doen.

Handige links:
Lees meer over darmkanker op de websites van;