Veranderingen in de basisverzekering 2019


De regering maakt elk jaar in september, op Prinsjesdag, haar plannen voor het komende jaar bekend: hier vallen ook de wijzigingen in de zorg onder. Deze wijzigingen hebben invloed op uw basisverzekering. Daarnaast voeren wij ook aanpassingen door in onze producten en dienstverlening. 

 

Op deze pagina leest u wat er verandert in 2019.

Eigen risico

Het eigen risico blijft gelijk in 2019. Dat betekent dat u voor de meeste zorg uit de basisverzekering de eerste €385,- zelf betaalt.

Zorgtoeslag

In 2019 krijgt u een hoger bedrag aan zorgtoeslag. Hoe hoog dit bedrag wordt, is per situatie verschillend.

Toegevoegd aan basispakket

De volgende zaken krijgt u vanaf 2019 vergoed vanuit de basisverzekering.
 

  • Hulp bij overgewicht: mensen die overgewicht hebben, worden begeleid om hun eet- en beweegpatroon aan te passen. De minister hoopt dat dit leidt tot een daling van de zorgkosten. In 2019 komt er meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg vanuit het basispakket.
  • Oefentherapie bij COPD: op dit moment moet u de eerste 21 behandelingen zelf betalen als u oefentherapie krijgt voor uw COPD. Vanaf 1 januari 2019 krijgt u de eerste 20 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Dat betekent wel dat u eigen risico betaalt voor deze behandelingen. Ook wordt er een maximaal aantal behandelingen ingesteld (maximaal 70 in het eerste jaar, daarna afhankelijk van de ernst van de COPD).
  • Belimumab voor SLE: mensen met auto-antilichaamspositieve systematische lupus erythematosus (SLE) kregen het middel Belimumab de afgelopen jaren voorwaardelijk vergoed. Op deze manier kon het middel zijn effect in de praktijk bewijzen. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat het middel inderdaad een meerwaarde oplevert. Daarom is besloten Belimumab nu definitief te vergoeden vanuit de basisverzekering.
  • Zittend ziekenvervoer: maakt u gebruik van zittend ziekenvervoer van en naar consulten, onderzoek en controles? Dan wordt de aanspraak hierop verruimd. Het vervoer moet dan wel samenhangen met de behandeling.

Niet meer vergoed vanuit de basisverzekering

Krijgt u paracetamol of voedingssupplementen voorgeschreven die ook in vrije verkoop verkrijgbaar zijn? Dan moet u die in 2019 zelf betalen.

Maximale eigen bijdrage voor medicijnen

Voor sommige medicijnen betaalt u een eigen bijdrage. Vanaf 1 januari 2019 betaalt u maximaal €250,- per jaar aan eigen bijdrage voor medicijnen. Alle kosten boven dat bedrag worden vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

 

Let op: Bekijk de voorwaarden om er zeker van te zijn dat u in 2018 vergoed krijgt wat u verwacht.