• Home
 • Zorgverzekering wijzigen na 1 januari

Zorgverzekering wijzigen na 1 januari

Uw zorgverzekering kent in principe een loopduur van 1 kalenderjaar: van januari tot en met december. In sommige gevallen is het bij ons mogelijk de zorgverzekering te wijzigen na 1 januari of gedurende het jaar. Bijvoorbeeld bij het afsluiten of ophogen van een aanvullende zorgverzekering, bij scheiding of het beëindigen van een dienstverband.

Wijziging zorgovereenkomst

In enkele gevallen is het mogelijk de zorgovereenkomst te wijzigen gedurende het jaar. Hieronder geven wij enkele korte voorbeelden. Hieraan kunt u echter geen rechten ontlenen. Bekijk voor de volledigheid onze verzekeringsvoorwaarden (pdf).
 

 • Echtscheiding of beëindigen geregistreerd partnerschap
  Bent u verzekeringnemer? Dan kunt u, in geval van scheiding, de zorgverzekering van uw (ex-)partner en eventuele kinderen opzeggen. Uw eigen zorgverzekering kan niet tussentijds worden beëindigd.
 • 18 jaar
  Zodra u 18 jaar wordt, mag u een eigen zorgverzekering afsluiten. U kunt er ook voor kiezen om op de polis van uw ouders te blijven staan.
 • Ontslag of wisseling van werk
  Als verzekeringnemer kunt u uw zorgverzekering opzeggen als uw deelname aan een collectiviteit eindigt door ontslag of wisseling van werk en u direct een nieuwe zorgverzekering afsluit door deelname aan een collectiviteit via uw nieuwe baan.
 • Aanpassen verzekeringsvoorwaarden
  Als wij onze verzekeringsvoorwaarden in uw nadeel aanpassen, is het mogelijk uw zorgverzekering te wijzigen na 1 januari.

Afsluiten of ophogen zorgverzekering

Heeft u al een basisverzekering bij ons afgesloten? Dan is het mogelijk om gedurende het jaar alsnog een tandartsverzekering of aanvullende verzekering af te sluiten als u deze nog niet had. Het ophogen van een reeds afgesloten aanvullende verzekering is ook mogelijk. Het wijzigen van uw zorgovereenkomst kunt u zelf online regelen via Mijn Salland.


Er geldt een wachttijd van zes maanden voordat u aanspraak kunt maken op vergoeding vanuit de nieuwe of verhoogde aanvullende of tandartsverzekering. Tijdens deze wachttijd betaalt u al wel de hogere premie.

Wijzigen zorgverzekering 2018

Ieder jaar stelt de overheid de inhoud van de basiszorgverzekering vast, zo ook voor 2018. De veranderingen kunnen invloed hebben op de basisverzekering en de bijbehorende vergoedingen. Wellicht heeft u behoefte aan een ruimere dekking in 2018 of wenst u hogere vergoedingen. Kies dan voor het wijzigen van de zorgverzekering in 2018: het afsluiten van een aanvullende (tandarts)verzekering is snel geregeld!