Teek it away

Help!! Ik heb een tekenbeet

Bent u, of iemand die u kent, gebeten door een teek? Hieronder ziet u hoe u de teek verwijdert met behulp van het tekenpasje! Mocht u de teek niet zelf willen of kunnen verwijderen, ga naar uw huisarts.

1. De teek zelf verwijderen:

 

LET OP: Irriteer de teek voor het verwijderen NIET met olie, alcohol, nagellak of andere middelen.

  • Pak de teek met de tekenkaart zo kort mogelijk bij de huid beet en trek de teek met een hefbeweging langzaam uit uw huid (zie afbeeldingen hierboven). Wanneer er een stukje van de teek achterblijft is dit geen probleem, dit komt er vanzelf uit (vergelijkbaar met een splinter).
  • Gebruik jodium of alcohol (70%) om het wondje te ontsmetten.     

Noteer de datum van het verwijderen van de teek en controleer de huid nog zeker 3 maanden op rode ringvormige uitslag. Ziet u inderdaad zo’n ringvormige uitslag verschijnen? Neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.   Durft u de teek niet zelf te verwijderen of twijfelt u of het wel  goed is gegaan? Ga naar uw huisarts!

2. Ga naar de huisarts

Noteer de datum van het verwijderen van de teek en controleer de huid nog zeker 3 maanden op rode ringvormige uitslag. Ziet u inderdaad zo’n ringvormige uitslag verschijnen? Neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts.