Teek it away

Ook zonder de bekende ronde kring rond de beet, kan de Ziekte van Lyme optreden. Ewald vertelt over zijn ervaring met een tekenbeet:

Hé, een teek!

En dan heb je een tekenbeet. De ontdekking ervan ging ongeveer zo:

'Wat is dat nou weer op mijn been?’

Krabbel, krabbel. Raar korstje? Nog meer krabben, want ik heb de nare gewoonte om korstjes te vroeg weg te krabben. Maar dit keer was het anders. Want het vreemde korstje was helemaal geen korstje;

‘Hé, een teek!'

Uiteindelijk met een pincet het vervelende beestje verwijderd. Hier kan ik vrij kort over zijn: dit is niet de ideale manier om een tekenbeet vast te stellen en te verwijderen.


Als iemand die veel buiten is en vrijwilligers werk deed voor Staatsbosbeheer, was ik bekend met het gevaar van een tekenbeet. Veel mensen met ernstige klachten krijgen uiteindelijk de Ziekte van Lyme als diagnose, waarbij sommige blijvende schade oplopen. Toen ik dus besefte dat ik een tekenbeet had, was ik me ervan bewust dat ik moest letten op eventuele klachten.

 

In de periode na de beet heb ik daarom goed in de gaten gehouden of ik een rode kring kreeg. Maar die bleef uit. Daarmee dacht ik dat de kous af was. Maar niets bleek minder waar. Een tijdje later kreeg ik last van concentratiestoornissen, gewrichtspijn en begonnen mijn vingertoppen te tintelen. Op naar de huisarts.

 

In dit geval een plaatsvervangend huisarts. Na uitgelegd te hebben waar ik last van had en wat ik dacht dat de oorzaak was, bleek dat deze huisarts vrij slecht op de hoogte was van de Ziekte van Lyme en dus betwijfelde hij mijn verhaal. Het kon net zo goed iets anders zijn en ik had geen rode kring gehad. Ik moest maar even aankijken of het minder werd. De klachten werden uiteraard erger. Dus weer opgebeld en een afspraak gemaakt. Zelf had ik intussen het nodige verder uitgezocht en wist dus inmiddels dat de rode kring helemaal niet hoeft voor te komen als je met Lyme besmet raakt. Wat er volgde bij de huisarts viel in de categorie ‘huisartsen bezoeken’ duidelijk onder het hoofdstuk 'minder fijn'. We hadden een behoorlijk luidruchtige discussie over de Ziekte van Lyme. Hij wilde er niet aan en vond dat ik maar moest komen met bewijs op dat gebied. Ik heb net zo lang doorgezeurd tot hij tenminste een bloedonderzoek liet doen. Als daar een positieve uitslag uitkwam, wisten we tenminste iets. Daarbij moet wel gezegd worden dat die testen niet altijd even betrouwbaar zijn omdat het moeilijk te testen is. Vaak wordt er negatief getest terwijl je de ziekte wel kunt hebben.

Mijn klachten waren inmiddels ook erger geworden. Zo voelde ik in mijn vingertoppen nagenoeg niets meer en het tintelende gevoel zat tot op de helft van mijn handen. Daarnaast was ik ook continu duizelig. Gelukkig waren ze op mijn werk begripvol, mede omdat mijn direct leidinggevende net zelf thuis was komen te zitten met Lyme. Ik was nog wel steeds aan het werk alleen duurde alles wat ik deed net iets langer dan normaal. Typen vormde een behoorlijke uitdaging met gevoelloze vingertoppen.

 

Afijn, alle bewijs bij elkaar gesprokkeld en weer een nieuwe afspraak gemaakt, inmiddels was de uitslag van de bloedtest ook binnen. Je raadt het al, er volgde een nieuwe discussie. Alhoewel de bloedtest positief was, vond de huisarts dat dat ook kon liggen aan een andere bacterie die eventueel familie was. Ik heb echt alles uit de kast moeten halen om erkend te krijgen dat ik de Ziekte van Lyme had. Zelfs de assistent kwam even kijken of alles nog wel goed ging, zo luidruchtig ging het op een gegeven moment, maar hij heeft toegegeven. Ik kreeg een zware antibiotica kuur, die hij me onder protest en voor mijn eigen risico voorschreef. De klachten verdwenen geleidelijk en uiteindelijk ben ik weer helemaal hersteld.

 

Eigenlijk is het wel bijzonder, deze tekenbeet. In heel mijn leven was dit de eerste en tot nu toe ook de laatste. Tegenwoordig ben ik zeer alert op tekenbeten en heb al meerdere malen bij mensen erop aangedrongen om zich niet door hun arts te laten afschepen. De bewustwording omtrent de Ziekte van Lyme is inmiddels een stuk verder, gelukkig.