Vragen overzicht eigen risico

Antwoord op veelgestelde vragen

Maakt u gebruik van zorg en stuurt de zorgverlener de rekening direct naar ons? Wij bekijken vier keer per jaar of u voor de zorg een eigen risico heeft. U ontvangt dan van ons het overzicht eigen risico. Op deze pagina hebben wij enkele veelgestelde vragen over het overzicht eigen risico voor u op een rijtje gezet.

Staat uw vraag over het overzicht eigen risico er niet tussen? Stuur uw vraag via het online contactformulier.

 

Veel zorgaanbieders declareren hun facturen rechtstreeks bij ons. U ontvangt deze dus niet zelf. Wanneer u de door ons voorgeschoten factuur niet herkent, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij controleren de factuur dan samen met uw zorgaanbieder. Eventuele correcties vindt u op een volgend overzicht terug.

Onder de omschrijving ‘ziekenhuis’ worden verschillende zorgkosten geregistreerd, zoals de kosten van consulten, behandeling en onderzoek. Maar ook als u bloed heeft laten prikken of als uw huisarts gegevens heeft opgestuurd naar het laboratorium, dan worden deze kosten geregistreerd onder ziekenhuiskosten. Het maken van röntgenfoto’s en behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg vallen ook onder ziekenhuiskosten.

Ziekenhuizen declareren zogeheten DBC’s. DBC staat voor diagnosebehandelingcombinatie. Een DBC bestaat uit het totale traject vanaf de diagnose van de specialist tot en met de (eventuele) ziekenhuisbehandeling die hieruit volgt. Een DBC kan maximaal 120 dagen open blijven staan, pas na het sluiten van de DBC stuurt het ziekenhuis een factuur. Daarna kunnen wij het eigen risico bij u in rekening brengen.

De betaling van het eigen risico brengen wij in rekening bij de verzekeringsnemer. Moeten meerdere gezinsleden eigen risico betalen, dan krijgt de verzekeringsnemer voor alle meeverzekerden samen één factuur. Alle verzekerden krijgen een eigen overzicht van hun gemaakte kosten.