Vragen IBAN

Antwoord op veelgestelde vragen

Per 1 februari 2014 moet iedereen met een betaalrekening zijn IBAN (International Bank Account Number) gebruiken. Dit geldt voor zowel betalingen binnen Nederland als betalingen over de grens. Hieronder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over de invoering van IBAN. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met uw bank. Of kijk op www.overopiban.nl voor meer informatie.

Staat uw vraag over IBAN er niet tussen? Stuur uw vraag via het online contactformulier.

 

IBAN is uw internationale rekeningnummer. In Nederland bestaat dit nummer uit uw huidige rekeningnummer, vooraf gegaan door de landcode NL, een controlegetal, de letters van uw bank en één of meer nullen. Op dit moment wordt IBAN alleen gebruikt voor buitenlandse betalingen. Per 1 februari 2014 moet het nummer ook gebruikt voor binnenlandse betalingen. In Nederland bestaat het IBAN-nummer uit 18 tekens, in andere landen varieert dit tot maximaal 34 tekens.

Uw IBAN staat nu al op de rekeningafschriften van uw bank. Maakt u gebruik van internetbankieren? Dan kunt u uw IBAN daar ook terugvinden. Ook kunt u hier alvast bekijken wat uw IBAN is.

Ja, iedereen heeft al een IBAN. IBAN is dus niet nieuw. Wanneer u wel eens een buitenlandse betaling heeft gedaan, dan heeft u dit rekeningnummer al eens gebruikt.

Nee, dat hoeft niet. Bedrijven en organisaties die uw rekeningnummer al kennen, zetten dit automatisch om in uw IBAN. Wel mag u vanaf 1 februari 2014 alleen nog uw IBAN gebruiken wanneer u een betaling doet of een machtiging voor automatische incasso afgeeft.

Op dit moment worden betalingen op nationaal niveau geregeld. Hierdoor kennen we een grote verscheidenheid aan soorten betaalmiddelen binnen Europa. Dat is natuurlijk niet handig. Daarom vinden Eurobetalingen vanaf 1 februari 2014 overal op dezelfde manier plaats. Hiervoor is wel uw internationaal rekeningnummer (IBAN) nodig.

Het overzetten van alle rekeningnummers naar IBAN is een groot project. Daarom zijn we hier op tijd mee begonnen, zodat we zeker weten dat wij op 1 februari 2014 van al onze verzekerden het IBAN in onze administratie hebben staan.

Het IBAN van Salland is NL63ABNA0631677976. Wanneer u een betaling aan ons wilt doen, kunt u het beste nu al ons IBAN gebruiken.

Betaalt u via automatische incasso? Dan ontvangt u van ons een zogenoemde machtiging-ID. Een machtiging-ID is een unieke code die hoort bij de machtiging die u in het verleden aan ons hebt afgegeven.  Wanneer u vragen heeft over een afschrijving, kunt u dit machtiging-ID gebruiken. Daartoe vind u de machtiging-ID ook terug op uw rekeningafschrift bij het door ons afgeschreven bedrag. Van elke organisatie die u een machtiging voor automatische incasso heeft gegeven, ontvangt u een unieke machtiging-ID.

Het kan inderdaad voorkomen dat vanwege de overgang naar IBAN een automatische incasso (nog) niet goed gaat. Wanneer deze situatie zich voordoet, ontvangt u van ons een acceptgiro. Wij verzoeken u vriendelijk de betaling dan alsnog met deze acceptgiro te voldoen. Wanneer alle banken goed zijn ingericht op IBAN, komt deze situatie niet meer voor. Per bank kunnen zich verschillende problemen voordoen. Hieronder kunt u per bank zien waar het probleem kan ontstaan en wat u in zo’n geval kunt doen.

 

Frieslandbank

Alle klanten van Frieslandbank krijgen een nieuw rekeningnummer. Komende maanden gaan alle klanten van Frieslandbank naar Rabobank. Wij kunnen dan niet op de oude rekening van Frieslandbank incasseren. Wij overleggen met deze banken om deze overstap zo goed mogelijk in te vullen.

 

ABN AMRO

Bij ABN AMRO zijn soms rekeningen geblokkeerd voor incasso. U kunt het beste contact opnemen met uw bank om te zien of dit ook in uw geval zo is.

 

SNS Bank

SNS voert de automatische incasso bij onvoldoende saldo niet meer uit. Eerder incasseerde SNS ook als er niet voldoende geld op de rekening stond. Wanneer u zorgt voor voldoende saldo, kunt u dit probleem ondervangen.

Ja, iedereen ontvangt via zijn eigen bank een nieuwe betaalpas met IBAN. U ontvangt hierover bericht van uw bank.