• Home
  • Vragen declaratie

Vragen declaratie rekening

Antwoord op veelgestelde vragen

Wanneer u een rekening van een zorgverlener heeft ontvangen, wilt u deze rekening zo snel mogelijk declareren. Op deze pagina hebben wij enkele veelgestelde vragen over de declaratie van rekeningen voor u op een rijtje gezet.

Staat uw vraag over declaraties er niet tussen? Bekijk de informatiepagina over een rekening declareren bij Salland of stuur uw vraag via het online contactformulier.

 

De wettelijke eigen bijdrage wordt door de overheid vastgesteld. De wettelijke eigen bijdrage is een bedrag aan zorgkosten dat u zelf betaalt voor ontvangen zorg. Deze kosten vallen niet onder de dekking van de basisverzekering. De kosten die overblijven na aftrek van het eigen risico kunnen wel voor vergoeding in aanmerking komen.

 

Onze aanvullende verzekeringen bieden in een aantal gevallen een aanvullende dekking voor de kosten van de wettelijke eigen bijdragen.

 

Het verplicht eigen risico wordt ook door de overheid vastgesteld. In 2020 is dit eigen risico €385,-. Het eigen risico is van toepassing op kosten van zorg die in beginsel wel vergoed worden vanuit de basisverzekering. Van die kosten moet u de eerste € 385,- zelf betalen. Daarna krijgt u wel een vergoeding voor de kosten die u heeft gemaakt, wanneer deze vallen onder de vergoeding van uw verzekering. Bekijk daarvoor het vergoedingenoverzicht. De eigen bijdrage kan wel verder oplopen dan € 385,-, afhankelijk van de zorg die u heeft ontvangen.

 

U kunt naast het verplicht eigen risico ook kiezen voor een extra, vrijwillig eigen risico. In ruil daarvoor ontvangt u een korting op de premie.

 

Sommige vormen van zorg zijn uitgesloten voor het eigen risico.

Het inschrijvingstarief is het bedrag dat uw huisarts per kwartaal bij ons in rekening brengt. Deze facturen worden over het algemeen direct door de huisarts bij ons ingediend.

 

Bij de tarifering wordt rekening gehouden met uw leeftijd en uw postcodegebied. Hierdoor kan het inschrijvingstarief per persoon verschillen. Bij huisartsenzorg, waaronder het inschrijvingstarief valt, wordt geen eigen risico in rekening gebracht.

Dit hangt af van de situatie, zoals de aard van het vervoer. Zo liggen de kosten bij spoedvervoer hoger dan bij gepland vervoer. De kosten voor ambulancevervoer vallen onder de basisverzekering. Ambulancevervoer valt onder het eigen risico.

Zorgaanbieders declareren voor veel behandelingen in een ziekenhuis zogenoemde DBC-zorgproducten (DBC staat voor diagnosebehandelingscombinaties).

 

Onder een DBC vallen alle stappen die nodig zijn om een aandoening of ziekte te behandelen, van het eerste consult tot en met de laatste controle. Voor een DBC-zorgproduct geldt een vast bedrag. Hierbij wordt uitgegaan van de gemiddelde kosten. In sommige gevallen is zo’n vergoeding dan te hoog (u bent bijvoorbeeld maar kort bij de specialist geweest), maar in andere gevallen te laag (uw behandeling kostte bijvoorbeeld meer tijd dan normaal). Daarom wordt uitgegaan van een gemiddelde.

Neem contact op met onze klantenservice of met uw zorgverlener.

Een tandarts is voor behandelingen duurder dan €250,- verplicht om een vrijblijvende offerte te maken voordat de behandeling plaatsvindt. Kost de behandeling minder dan €250,- dan is de tandarts alleen verplicht om de offerte uit te brengen als u daarom vraagt.

Wanneer u een afspraak bij de tandarts (of een andere zorgverlener) vergeet, dan kunt u daarvoor een factuur krijgen. Deze moet u betalen. Voor een vergeten afspraak geldt geen standaard bedrag. Over het algemeen ontvangt u een factuur voor de kosten die overeenkomen met (een gedeelte van) een controle of behandeling. Let op: de kosten voor een vergeten afspraak worden niet vergoed door uw verzekering!