EHIC de Europese zorgpas

Zorgpas en EHIC samen op een pas

Gaat u tijdelijk naar het buitenland voor vakantie, werk of studie, vergeet dan niet uw zorgpas van Salland.

Uw zorgpas ook in het buitenland geldig!De Salland zorgpas is namelijk ook uw European Health Insurance Card (EHIC) of Europese zorgpas. Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijk medische zorg in een EU-/EER-land en Zwitserland. U hoeft dan in de meeste gevallen geen zorgkosten voor te schieten. De buitenlandse zorgverlener stuurt de factuur rechtstreeks naar ons.

 

EHIC aanvragen

U hoeft de EHIC niet zelf aan te vragen, deze staat automatisch in Mijn Salland. Daar kunt u de EHIC bekijken en als schermafbeelding opslaan op uw telefoon.

Voor wie is de EHIC?

De EHIC is bedoeld voor verzekerden die:

 • in het buitenland op vakantie gaan;
 • tijdelijk in het buitenland wonen voor werk of studie;
 • in de grensstreek wonen en een Nederlandse zorgverzekering hebben.

Welke zorg krijgt u met de EHIC?

Met de EHIC krijgt u een vergoeding van noodzakelijke medische zorg in het land waar u deze ontvangt. U krijgt niet in alle landen de kosten volledig vergoed. Het verzekeringspakket en de dekking is in elk land anders. Op de website van de Europese Commissie leest u per land op welke medische zorg u kunt rekenen. Heeft u een smartphone, dan kunt u via de website van de Europese Commissie een handige EHIC-app downloaden.

Let op: buitenlandse ziekenhuizen zijn meestal wel bekend met de EHIC, maar dat geldt niet voor alle huisartsen, apothekers en andere zorgverleners. Het is dan mogelijk dat u zorgkosten toch moet voorschieten. U kunt de factuur dan achteraf bij ons declareren.

Voor extra dekking in het buitenland kunt u een aanvullende verzekering of reisverzekering afsluiten. Denk hierbij aan een vergoeding van reis- en verblijfskosten als u of uw partner in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Maar ook opsporings- en reddingskosten vallen onder de dekking.

Waarvoor kunt u de EHIC niet gebruiken?
 

De EHIC geeft geen vergoeding voor:

 • een geplande medische behandeling in het buitenland;
 • zorgkosten die u maakt in het land waar u woont.

In welke landen is de EHIC geldig?

De EHIC is geldig in EU-/EER-landen en in Zwitserland. EU-/EER-landen zijn: België, Bulgarije, Cyprus (Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Reunion, St. Pierre en Miquelon), Griekenland, Hongarije, Kroatië, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta en Melilla), Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), IJsland en Zweden.

Afspraken met verdragslanden buiten de EU/EER/Zwitserland

Nederland heeft met de EU-en EER-landen en Zwitserland  afspraken gemaakt over het verlenen van spoedeisende zorg. 

 

Met een aantal verdragslanden heeft zij speciale afspraken gemaakt voor noodzakelijke medische zorg. In deze landen is de EHIC niet geldig en heeft u een apart formulier nodig. Dit formulier moest u altijd van tevoren aanvragen, dat hoeft nu niet meer.

 

MEER INFORMATIE

De verdragslanden zijn:
 

 • Bosnië-Herzegovina
 • Kaapverdië
 • Macedonië
 • Marokko
 • Montenegro
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije

Gaat u naar Australië? Kijk dan op de website van het Zorginstituut Nederland voor aanvullende informatie.


Belangrijk:


In de EU- en EER-landen en Zwitserland heeft u recht op vergoeding van medisch noodzakelijke zorg, zoals deze is opgenomen in het sociale ziektekostenstelsel in het land waar u op dat moment verblijft.

 

Voor de andere verdragslanden geldt, dat vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering alleen spoedeisende zorg wordt vergoed. Dit betreft  medische zorg die niet kan wachten tot u weer in Nederland bent.

 

Niet alle kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft recht op vergoeding van kosten van zorg in het buitenland, als die zorg ook in Nederland valt onder de dekking van de basisverzekering.

 

Het kan dan ook verstandig zijn om voor  extra dekking in het buitenland een  aanvullende verzekering of reisverzekering afsluiten. Denk hierbij aan een vergoeding van reis- en verblijfskosten als u of uw partner in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Maar bijvoorbeeld ook aan opsporings- en reddingskosten. Lees meer over vergoedingen in het buitenland.

Meer informatie over zorg in het buitenland

Op de website van het Zorginstituut Nederland vindt u meer belangrijke informatie over zorg in het buitenland.

Heeft u nog vragen?

Voor meer informatie over de EHIC of uw zorgpas kunt u contact opnemen met onze klantenservice via (0570) 68 74 84. Onze medewerkers helpen u graag verder. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur. Of stuur ons een bericht via het online contactformulier.