De Tandjes!

Zoals altijd staat mijn zaterdagochtend in het teken van hockey. Als coach van het team van mijn zoontje Mees (9 jaar) ben ik veel op het hockeyveld te vinden. Niks is mooier dan de jongens volledig op te zien gaan in het spel en te proberen ze wat bij te brengen. Deze zaterdag is het niet anders en ben ik met Mees en 12 sinaasappels (voor tijdens de rust) op weg naar de hockeyclub.

 

Sinds dit jaar spelen de jongens voor het eerst op een groter veld (een half seniorenveld). Ik merk, dat ze echt met sprongen vooruitgaan. Tot vorig seizoen bestond het spel eigenlijk uit een kluitje jongens, dat zich rondom de bal verzamelde en zich zo over het veld voortbewoog. Dit seizoen zijn ze al een beetje bezig met hun posities in het veld.

 

Vandaag gaat het goed! We staan halverwege de wedstrijd al met 6-1 voor. Na een kleine peptalk in de rust (Ik heb ze een Mars beloofd, als ze 10 keer weten te scoren) en na het uitzuigen van de sinaasappels, gaan ze weer het veld in. Na de afslag gaat het spel lekker op en neer, totdat een jongen van de tegenstanders de bal weg wil slaan, maar deze volledig mist. De stick komt hard in het gezicht van Mees terecht. Huilend gaat Mees tegen de grond en ik spoed mij naar hem toe. “Gelukkig draagt hij sinds kort een bitje”, denk ik nog.

 

Mees is flink geschrokken en hard aan het huilen. Het lijkt allemaal mee te vallen. Alleen maak ik me wel zorgen, omdat er bloed uit zijn mond komt. Roderick (vader van één van de jongens en huisarts) komt aangesneld en kijkt even goed naar Mees. Ook hij geeft aan, dat het wel meevalt. Alleen lijkt er ondanks zijn bitje toch wat met zijn tanden aan de hand te zijn. “Dat wordt een bezoekje aan de tandarts, en zijn wang moet worden gekoeld met ijs, maar verder niks ernstigs”, geeft Roderick aan. Toch handig, dat er bij hockey altijd wel een arts  langs de lijn staat.

 

Als Mees wat is gekalmeerd, bel ik even met het thuisfront. “Maak maar een afspraak met de tandarts, onze zoon heeft een ongelukje met zijn tanden gehad”, zeg ik nog luchtig tegen Janine, die direct in de stress schiet. “Wat is er gebeurd? Hij had toch wel zijn bitje in?!”. Kort leg ik uit wat er is gebeurd.

 

Achteraf bleek er bij Mees een tand te zijn ontwricht, en was er één melktand beschadigd. Gelukkig bleek ook dat tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering valt en we hier dus geen tandverzekering voor hoefden te hebben. 

 

Jeroen de Groot is 40, vader van Mees, enthousiast hockeycoach en IT’er