"We willen een veilig sportklimaat creƫren."

Pickwick Players - EHBSO trainingen

Rugby is een fysieke sport. Regels en ontwikkelingen zijn van belang om de sport veilig te houden en mee te gaan in de tijd. In het afgelopen jaar is er in de media (weer) een debat geweest over “concussion”: hersenschade en de gevolgen daarvan bij spelers in verschillende rugby competities. Ook in andere sporten is hersenletsel een punt van aandacht. Daarom willen wij verschillende mensen binnen onze vereniging gaan uitrusten met EHBSO kennis (Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken).

Rugbyspelers

Uitvoering van het idee

Ons sociaal maatschappelijk doel is meervoudig. Sporten moet veilig zijn, kennis over hersenletsel moet voor iedereen toegankelijk zijn en er is een belang om spelers te beschermen (tegen zichzelf en overenthousiaste toeschouwers/ouders), deskundigheid bij verantwoordelijken aan de zijlijn, voorkomen van laat letsel. Kortweg: vertrouwen in een veilig sportklimaat voor iedereen.

 

De personen die we op laten leiden, hebben al een rol binnen de vereniging en/of het team. Hun deskundigheid wordt vergroot. Potentieel geïnteresseerden kunnen aansluiten. We vinden het belangrijk dat er een goede “dekking” is van deskundigheid op momenten dat er (potentiële) problemen kunnen ontstaan: bij trainingen en wedstrijden. Degenen die altijd aanwezig zijn bij teamactiviteiten zijn trainers/coaches en/of teammanagers. Voor hen zal de opleiding in de eerste plaats zijn. Verder kan het prettig zijn als barmedewerkers kennis hebben van hersenletsel aangezien zij ook na wedstrijden/trainingen nog aanwezig zijn. Mensen die al een BHV opleiding hebben gehad kunnen beperkter worden bijgeschoold.

 

We leiden iedereen op volgens NOC-NSF en World-rugby maatstaven. De scholing wordt jaarlijks herhaald; de medische commissie houdt de interventies bij en zal blessures evalueren.

Wil je op dit idee stemmen? Gebruik dan het formulier op de stempagina.

Logo Pickwick Players