Voetcomfort Deventer brengt ouderen naar afspraak

Vanuit de zorg wordt er een groter beroep gedaan op de zelfredzaamheid van ouderen. Zij blijven steeds langer thuis wonen en moeten daardoor zo nu en dan hulp vragen aan familie, vrienden of buren. Zeker als ze ergens naartoe gereden moeten worden. Om deze afhankelijkheid te beperken, is Voetcomfort Deventer in samenwerking met Salland Zorgverzekeringen een bijzonder initiatief gestart: een haal- en brengservice die weinig-mobiele patiënten van en naar de praktijk brengt. Rob Witteveen, eigenaar van Voetcomfort Deventer: “Met deze service ontzorgen we zowel onze patiënten als hun naasten.”

 

Voetcomfort Deventer begon in april 2013 als een kleine schoenmakerij. Na verloop van tijd werd het ook ingeschakeld voor de behandeling van klachten, die veroorzaakt werden door een afwijkend functioneren van de voet en/of het looppatroon. Dit met behulp van podotherapeuten, pedicures en orthopedisch schoenmakers.

 

Witteveen: “Natuurlijk in samenwerking met de andere zorgverleners van de patiënt. Bijvoorbeeld met de huisarts of specialisten van het Deventer Ziekenhuis, met wie wij veel samenwerken. Maar patiënten kunnen ook op eigen initiatief een afspraak met ons maken.”

Lange reis- en wachttijden

Vooral ouderen zijn gebaat bij de service van Voetcomfort Deventer. Maar het is voor hen lastiger om een afspraak te maken, omdat ze vaak minder mobiel zijn. Daarvoor zijn ze meestal afhankelijk van het openbaar vervoer. Wat niet altijd even praktisch is door lange reis- en wachttijden. Rob: “We hebben hier patiënten gehad die pas een uur na sluitingstijd weer naar huis konden, omdat het taxibedrijf ze vergeten was. Een taxirit is ook niet goedkoop en duurt soms langer dan nodig is. Wie met de bus wil, moet vaak een kwartier van tevoren al klaar staan. Dat is in de zomer niet erg, maar ’s winters is dit natuurlijk geen optie. Voor deze problemen wilden we een oplossing.”

Haal- en brengbus

Die oplossing vond Voetcomfort Deventer in 2014 door plannen te maken voor een haal- en brengservice met een eigen busje, bestuurd door vrijwilligers. Rob: “Met dit idee zijn we langsgegaan bij Salland Zorgverzekeringen, die als betrokken, regionale zorgverzekeraar dezelfde pijn voelde en het idee met een subsidie mede mogelijk gemaakt heeft. Nu hebben alle weinig-mobiele ouderen de mogelijkheid om van en naar onze praktijk gebracht te worden voor een kleine bijdrage van € 2,-. Of € 4,- voor vervoer buiten Deventer. Ze hoeven alleen maar te bellen met (0570) 726 900 om een afspraak te maken.”

Toegankelijker dan ooit

De haal- en brengbus is nu een jaar onderweg en heeft al veel positieve reacties gehad. Rob: “Voor onze patiënten zijn we een stuk toegankelijker en we dragen bij aan hun zelfstandigheid. Daarnaast bieden onze chauffeurs, allemaal vrijwilligers, ze een luisterend oor. Hierdoor ontstaan vaak warme gesprekken. We vervullen daarmee ook een maatschappelijke functie. Niet alleen onze patiënten, maar ook hun naasten zijn met ons busvervoer geholpen, omdat zij niet meer elke keer klaar hoeven te staan met vervoer. We denken hiermee een oplossing te hebben voor een landelijk probleem van inflexibel vervoer van en naar zorgverleners. Maar op dit moment zijn we hierin nog uniek in Deventer.”
 

Deel deze pagina: