Een ongeval bij de sportvereniging; wat doet u?

Salland Zorgverzekeringen heeft aan 100 sportverenigingen EHBO-tassen geschonken, omdat zij meedoen aan de Salland Clubactie. Om deze zo goed mogelijk te kunnen benutten, organiseert Salland in samenwerking met EHBO Deventer in het najaar workshops voor deze sportverenigingen.

 

EHBO Deventer bestaat 77 jaar, telt 220 leden en draait geheel op vrijwilligers. Op 99% van de evenementen in en om Deventer verzorgen zij de hulpverlening. Ook geeft men al 75 jaar basislessen EHBO, en herhalingslessen voor gediplomeerden. Ronald van den Berg (bestuurslid EHBO Deventer): “We zijn heel trots op die hulpverlening in en om Deventer, van klein buurtevenement tot de grote gemeentelijke evenementen, zoals de Boekenmarkt, Deventer op Stelten en meer. Maar ook doen wij al twee jaar de hulpverlening bij de opening van het studiejaar op Hogeschool Saxion. Verder verzorgen we reanimatiecursussen en in overleg met bedrijven en scholen geven we maatwerk workshops. De leden van de reddingsbrigade volgen bijvoorbeeld een specifieke opleiding bij ons. En sinds vorig jaar verzorgen we trainingen voor gastouderbedrijven over eerste hulp aan kinderen. Ook de sportverenigingen zijn een belangrijke doelgroep voor ons.”
 

Hart voor goede zorg; de EHBO

Een advies: breng uw basiskennis op peil

Veel Nederlanders zonder EHBO-kennis zijn niet bereid om eerste hulp te verlenen bij zwaarder letsel, blijkt uit onderzoek. Dat brengt risico’s met zich mee, want de juiste hulp kan in de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. Ronald: “Wij zeggen: je kunt beter iets doen dan niets. Nog beter is het je basiskennis op peil te brengen. Daarom houden we onze opleidingen zo laagdrempelig mogelijk. Kijk je naar de basiscursus, dan zijn wij de laatste jaren in nieuwe leden behoorlijk gestegen. Een positieve ontwikkeling. Dat kan toch het verschil maken tussen overleven en overlijden. Zelfs onze minister-president gaf onlangs op televisie aan dat eigenlijk alle Nederlanders een EHBO-cursus zouden moeten volgen.”

Speciale EHBO-tas voor sportverenigingen

Vooral bij sport liggen blessures op de loer, geeft Ronald aan: “Neem voetbal, daar zien we regelmatig verstuikingen of andere blessures aan de onderbenen, zoals breuken. Maar ook duizeligheid na een botsing bij het koppen. Wij kunnen workshops op maat geven aan sportverenigingen, bedoeld om heel gericht met sportblessures om te gaan. Bijzonder nieuws is dat in overleg met Salland Zorgverzekeringen de sportverenigingen in het gebied van Salland worden aangeschreven. In de maanden september tot en met december van dit jaar gaan we voor hen naar verwachting een twintigtal workshops organiseren om de verenigingen kennis te laten maken met de speciale EHBO-tas die zij ontvingen van Salland Zorgverzekeringen. Dat gebaar van Salland Zorgverzekeringen, een partner van EHBO Deventer, naar deze sportverenigingen vinden wij heel bijzonder.”

Speciale workshops voor sportverenigingen

“Wij gaan ze in die op maat gemaakte workshops vertellen wat er in die EHBO-tas zit en wat zij ermee kunnen doen. Of wanneer er professionele hulp moet komen na een incident. En als zij diepere interesse hebben, kunnen zij vervolgens op eigen initiatief bij EHBO Deventer de basiscursus EHBO volgen. Extra aantrekkelijk is dat daarin vanaf dit jaar ook de eerste hulp aan kinderen is meegenomen. Van groot belang, want eigenlijk heeft elke vereniging wel junioren. Juist in dat segment is de EHBO-kennis onder ouders of begeleiders, die langs de lijn staan bij een incident, nog te weinig ontwikkeld.” Salland Zorgverzekeringen kent een vergoeding voor deze basiscursus in de aanvullende verzekeringen Plus en Top.

Ingrijpende persoonlijke herinneringen

Zelf zijn twee incidenten Ronald in zijn lange loopbaan als EHBO’er erg bijgebleven: “Na een ernstig verkeersongeluk heb ik een motorrijder met een verbrijzeld onderbeen direct kunnen bijstaan. Overigens had ik toen pas net mijn diploma op zak. Ik heb niet veel kunnen doen, maar ik kon hem wel geruststellen totdat de hulpdiensten arriveerden. Verder heb ik iemand kunnen reanimeren in het stadion van Go Ahead Eagles. Dit soort voorvallen blijven je altijd bij”, aldus Ronald. “EHBO Deventer biedt onze leden hierin nazorg mocht dit nodig zijn.”


Deel deze pagina:
 

 


Bekijk ook: