Diepe Hel Holterbergloop: de drie mooiste plekken voor u uitgelicht!

De Diepe Hel Holterbergloop staat met zijn hellingen en dalingen te boek als een ware kuitenbijter. Met stijgingspercentages tot wel 10 procent trekt de route jaarlijks vele fanatieke wedstrijdlopers, die gebrand zijn op nieuwe records. Maar door dit fanatisme zou je bijna vergeten dat de loopwedstrijd ook één van de mooiste parcours van Nederland heeft. Wim Brinks, oud-voorzitter en oprichter van de Diepe Hel Holterbergloop, wijst u graag de plekken aan waar u zich wat minder met de wedstrijd moet bezighouden en wat meer met de omgeving.

 

In 2018 finishte de Diepe Hel Holterbergloop in Holten. Na 1,5 kilometer redelijke vlakte, beginnen de wandelaars aan een 2,5 kilometer lange, oplopende weg door een bosrijk gebied, vlak nadat de weg onder de spoorlijn doorgaat. Bovenaan deze eerste klim volgt het deel van de route dat door de wielersport ook wel wordt aangeduid als vals plat, een weg die vlak lijkt, maar toch aardig kan stijgen. Vervolgens dalen de lopers af naar de voet van de Diepe Hel, waar ze het eerste hoogtepunt wacht, figuurlijk dan.
 

Hart voor goede zorg; de EHBO

Aan de voet van de Diepe Hel

Vanaf de kruising met de Panoramaweg lopen de hardlopers richting de heidevelden van de Sallandse Heuvelrug. “Een prachtig gebied”, merkt Wim op. “Gevormd door de laatste twee ijstijden van 100.000 en 150.000 jaar geleden. Maar nu onder het beheer van Natuurmonumenten en Staatbosbeheer, die het natuurgebied in stand houden. Een gebied ook, waar de korhaan en de korhen broeden. Al vrees ik dat de lopers ze niet zullen spotten. Ze zijn wat schuchter.”

Bovenaan de Diepe Hel

Eenmaal de heide gepasseerd, beginnen de lopers aan het echte klimwerk: een stuk van zo’n 500 meter met een stijgingspercentage van wel 10 procent, wat niet mis is voor Nederlandse begrippen. “Voor de lopers een zwaar stuk”, vertelt Wim. “Maar bovenaan wacht ze iets moois: een op- en aflopend stuk onder een prachtig bladerdek van beuken, eiken en andere loofbomen. Aangezien de Diepe Hel Holterbergloop vrij vroeg in het najaar georganiseerd wordt, zit er nog behoorlijk wat blad aan de bomen, die al wel over prachtige herfsttinten beschikken. De hardlopers rennen hier door de vallende bladeren, waardoor de Diepe Hel Holterbergloop ook wel de ‘koers van de vallende bladeren’ wordt genoemd, naar de Italiaanse Ronde van Lombardije.”

Keerpunt

Zo’n twee kilometer verder, komen de lopers aan bij de Duitse bocht, een gebied dat zijn naam dankt aan de controlepost, die de Duitsers er in de Tweede Wereldoorlog hadden ingericht. Vanaf hier beginnen de lopers weer aan een klim van twee à drie kilometer, waarna ze aankomen bij het keerpunt van de halve marathon, op Nijverdals grondgebied. “Een prachtig stuk gemengd bos van loof- en naaldbomen, waar de wandelaars onder eenzelfde bladerdek door een regen van herfstblad lopen. Zeker als de zon schijnt, kijk je hier je ogen uit. Wie geluk heeft, spot er een overstekende ree. Al schrikt zo’n groot peloton hardlopers ze misschien af.”


De Diepe Hel Holterbergloop is voor Wim zondermeer één van de mooiste loopwedstrijden. Naast deze drie hotspots, liggen er tal van andere prachtige plekken op de route. Wim sluit dan ook graag af met een passend advies: “Zorg dat je geniet. Dat is het allerbelangrijkste.”

 


 

Deel deze pagina:
 

 


Bekijk ook: