Medicijnen over? Gooi ze niet zomaar weg!

Misschien vraagt u zich wel eens af waarom u bij de apotheek maar een kleine hoeveelheid medicijnen per keer mee krijgt. En wat moet u eigenlijk doen als u medicatie overhoudt? Mag u dat zomaar weggooien of zijn er regels voor? Dat en meer leggen we graag aan u uit.

Waarom geen grote hoeveelheid?

Als u een nieuw medicijn ophaalt bij de apotheek, dan krijgt u een hoeveelheid mee waar u dertig dagen mee kunt doen. In deze periode kunt u bekijken of het medicijn doet wat het moet doen en of u last heeft van bijwerkingen. Bevalt het medicijn goed en gaat u ermee door? Dan kunt u bij de apotheek nieuwe halen. Als u bij ons verzekerd bent, dan krijgt u medicatie mee voor de volgende perioden:
 

 • 30 dagen: een nieuw geneesmiddel dat u nog niet eerder heeft gehad
 • 1 kuur of 30 dagen: antibiotica of chemotherapie tegen acute aandoeningen
 • 3 maanden: geneesmiddelen tegen chronische aandoeningen (behalve benzodiazepinen, hypnotica, anxiolytica en medicatie die duurder is dan € 500,- per maand)
 • 12 maanden: anticonceptiepil
 • 1 maand: alle andere gevallen

De reden hiervoor is dat we zoveel mogelijk proberen om verspilling tegen te gaan. Soms komt het namelijk voor dat u toch niet de hele voorgeschreven periode medicatie gebruikt, omdat u sneller geneest dan verwacht. Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar het is wel zonde als u dan nog voor een jaar aan medicatie in huis heeft. Door kleine hoeveelheden tegelijk te verstrekken, kunnen we voorkomen dat er veel medicatie verloren gaat.

En als u toch medicijnen over heeft?

Ondanks de kleine hoeveelheden kan het gebeuren dat u medicatie overhoudt. Mocht dit gebeuren, gooi het dan niet zomaar weg! Dit is namelijk erg belastend voor het milieu en u loopt de kans dat het bij iemand anders terecht komt. Heeft u medicatie in huis die u niet meer gebruikt? Dan zijn er twee veilige manieren om er vanaf te komen:

 • Inleveren bij uw apotheek
  Verreweg de meeste apotheken hebben een inleverpunt voor gebruikte medicatie en injectienaalden. Wij raden u aan om niet-gebruikte medicatie altijd in te leveren bij uw apotheek. Dit is de meest veilig optie. Let hierbij wel op het volgende:
  • Als uw medicatie in een doosje zat, hoeft u alleen de strips in te leveren. Het doosje mag u tegelijk met uw overige papier en karton weggooien.
  • Verwijder het etiket van tubes en flesjes. Dit is niet verplicht, maar het beschermt uw privacy.
  • Als u gebruikte naalden inlevert, dan moet dit altijd in een naaldencontainer.
 • Aanbieden bij de milieustraat als Klein Chemisch Afval
  Mocht het voorkomen dat uw apotheek geen inleverpunt heeft, dan kunt u medicatie aanbieden als Klein Chemisch Afval. In medicijnen zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Daarom valt het onder dezelfde categorie als verf en batterijen. In de meeste gemeenten is een milieustraat of recycleplein waar u het (tegen betaling) kunt inleveren.

Medicijnen opnieuw gebruiken

Een logische vraag is of medicijnen opnieuw gebruikt kunnen worden als ze worden ingeleverd. Dit kan op dit moment niet. Zodra medicatie de apotheek verlaat, is het namelijk niet te garanderen dat het op de juiste manier wordt bewaard. Daarnaast is het ook wettelijk verboden om medicatie opnieuw te gebruiken. Daarom laat de apotheek alle ingeleverde medicatie op een veilige manier vernietigen.