Henk Grave, geopereerd aan liesbreuk:
 

“Goede zorg betekent voor mij diepgaand antwoord krijgen op al je vragen.”
 

De 58-jarige Henk Grave uit Deventer is magazijnmedewerker in een elektrotechnische groothandel in Apeldoorn. In 2013 kreeg hij last van zijn lies. Zowel de huisarts als de fysiotherapeut kon niets ontdekken. De pijn viel weliswaar mee, Henk werkte door, maar een groeiende bobbel in zijn lies bleef hinderlijk.

 

Begin 2016 bezocht Henk zijn huisarts opnieuw: “Toen was duidelijk voor de huisarts wat ik had: een behoorlijke liesbreuk.” Een week later al had Henk een intakegesprek met een arts in het Deventer Ziekenhuis: “Die bevestigde de diagnose. Er is vervolgens snel geschakeld.”

 

Henk is van nature een geïnteresseerd en betrokken persoon en vroeg in het ziekenhuis naar de oorzaak van de liesbreuk: “Maar die was niet te geven. Eén op de zeven mannen krijgt het en het is feitelijk al bij je geboorte bepaald.” Een liesbreuk hoeft overigens niet altijd te leiden tot een operatie.

 

De chirurg heeft goed overlegd met Henk en kwam tot de conclusie dat een operatie in zijn situatie wel wenselijk was. Tussen de intake en de operatie zat een relatief korte wachtperiode van 3 tot 4 weken: “In die periode heb ik gewoon door kunnen werken, hoewel een liesbreuk wel pijnlijk is. In het ziekenhuis ben ik zeer grondig voorgelicht.

Op al mijn vele vragen ontving ik heldere antwoorden. Zelf heb ik ook op internet naar informatie gezocht. Het is je eigen lichaam, dus je wilt weten wat daarmee aan de hand is.”

Goede en grondige controle

“In het ziekenhuis ben ik fantastisch geholpen. Tijdens de operatie op 15 maart is er een matje in mijn lies ingebracht. Daar voel ik nagenoeg niets van en de pijn is volledig weg. De controle voor en na de operatie was goed en grondig. Ik had direct het gevoel dat ik alle zorg kreeg die ik nodig had.”

 

Een dag na de operatie en een week daarna kreeg Henk een telefoontje van een medisch specialist: “Met de nadruk op het feit dat als er zich complicaties zouden voordoen, ik direct en rechtstreeks naar het ziekenhuis kon komen. Daaruit voelde ik veel zorg, aandacht en betrokkenheid.”

 

“In het ziekenhuis voelde ik veel zorg, aandacht en betrokkenheid.”

Prettig en professioneel begeleid

Henk heeft van deze periode een dagboekje bijgehouden: “Je hebt immers twee liezen. Dus als het mij nog eens overkomt, weet ik hoe ik moet handelen en wat je allemaal overkomt.” Na de operatie nam Henk op doktersadvies twee weken rust thuis: “Daarna ben ik op therapeutische basis weer aan het werk gegaan. Daar komt bij: mijn logistieke werk is heel intensief en complex. Raak je in paniek, dan verlies je het overzicht. Die rustige basishouding heb ik van mijzelf en daar had ik in deze ziekteperiode ook veel aan. Wat ook meewerkte, is dat ik altijd aan sport heb gedaan. Daardoor heb ik een goede basisconditie. Die draagt bij aan je herstel na een operatie.”

Volledig hersteld

Henk is nu helemaal hersteld, doet zijn oude werk weer volledig en is helder in zijn beleving wat goede zorg is: “Dat was de aandacht en begeleiding die ik in het ziekenhuis heb gehad. Nadat ik uit de narcose kwam, ben ik continu gemonitord. Dat voelt prettig en professioneel. Ook kreeg ik op al mijn vragen een goed, inhoudelijk antwoord. Dat is voor mij erg belangrijk en zie ik als cruciaal voor goede zorg.”


Deel deze pagina:
 

 


Bekijk ook: