Gerty Poterman – Van der Sluis over de zorg voor haar demente moeder:
 

“Mijn moeder is op een menswaardige wijze overleden. Voor mijn verwerking was dat belangrijk.”

 

Op 7 september 2016 overleed de moeder van Gerty Poterman – Van der Sluis op 86-jarige leeftijd. Haar moeder Riek verbleef ruim een jaar op de gesloten afdeling van een zorgcentrum in Wijhe.

 

Ondanks het verdriet kijkt Gerty terug op een liefdevolle en respectvolle verzorging: "In mijn beleving is mijn moeder hierdoor op een menswaardige wijze overleden. Voor de verwerking van een dergelijk verlies is dit heel belangrijk. In mijn ogen is dit waar goede zorg voor staat."

 

Na het overlijden van de echtgenoot van Riek, nu 7 jaar geleden, openbaarde zich geleidelijk de dementie bij de moeder van Gerty. Na een periode van toenemende dementie en ook meervoudige fysieke beperkingen is binnen de familie besloten de moeder van Gerty een plek te geven in een verzorgingshuis.

 

Gerty: “Hoewel ze in een aanleunwoning verbleef, was deze situatie niet langer verantwoord. Mede door twee heupbreuken. Wat zo fijn was; er was steeds een goed overleg mogelijk met de zorgverleners. We zijn door hen grondig geïnformeerd over het traject waar je in terecht komt. Iets waar je geen enkele ervaring mee hebt.”

Terug naar Wijhe: de cirkel was rond

“Mijn moeder kwam eerst op een andere locatie terecht in een verzorgingshuis, maar in het laatste jaar van haar leven woonde ze in een zorgcentrum in haar geboorteplaats Wijhe, dat was wel bijzonder.” Gerty bezocht haar moeder regelmatig: "Ze was weer terug op haar geboortegrond. Je zou kunnen zeggen dat de cirkel weer rond was. Een bijzonder gevoel. Sommige medebewoners richtten zich tot mijn moeder in het plaatselijke dialect en je zag dat dit haar goed deed."

 

In haar leven was de moeder van Gerty altijd zorgzaam voor anderen: "Dat was de rode draad in haar leven. Het was fijn om te zien dat zij in het zorgcentrum bepaalde taken mocht uitvoeren, zoals aardappels schillen. Daar leefde zij van op.

 

Er was dus heel gericht aandacht voor hoe haar leven was toen zij nog gezond was. Ik vind dat bijzonder. Ook een vorm van zorg.”

 

“Durf te vragen om hulp en informatie. Er zijn genoeg professionals voorhanden.”

Waardigheid altijd gerespecteerd

De dementie van haar moeder had een grote impact op het leven van Gerty: "Het is toch een proces van afscheid nemen. Soms had mijn moeder nog even heldere momenten en verzette zij zich tegen de beslissingen die wij als familie voor haar namen. Dat riep strijd op en dat had ik nog niet eerder ervaren met mijn moeder.”

Gerty is duidelijk als het gaat om wat zij goede zorg noemt: "Dat draait in mijn ogen om een respectvolle en menswaardige behandeling, ook in de laatste fase. Zo is mijn moeder altijd aangesproken met haar eigen naam, ook al zou je kunnen stellen dat zij die strikt genomen op het eind niet meer herkende. Toch zegt het veel over hoe de verzorgers respectvol met haar om wensten te gaan. Dat heb ik enorm gewaardeerd.

Mijn moeder kon daardoor, op haar manier, haar waardigheid zoveel mogelijk behouden. Ook voor de nabestaanden is dit belangrijk."

Gekozen voor vrijwilligerswerk

De periode van zorg voor en vooral om haar moeder gaf Gerty niet veel gelegenheid om andere activiteiten te ondernemen: "Daar krijg ik nu meer ruimte voor. Ik heb dan ook besloten vrijwilliger te worden in het zorgcentrum in Wijhe.

 

Door de goede contacten met de verzorgers van mijn moeder en ook met andere bewoners, hoop ik iets voor hen te kunnen betekenen. Zo kan ik iets terug doen nu mijn moeder er niet meer is."

Een advies

Tot slot heeft Gerty een advies voor mensen die ook met een familielid met dementie te maken krijgen: "Durf te vragen om hulp en informatie. Er zijn genoeg professionals voorhanden. Stel je positief en actief op, maak afspraken met hen, verzamel informatie en verken de mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt als je die samenwerking met zorgprofessionals zoekt."


Deel deze pagina:
 

 


Bekijk ook: