Samen met apothekers naar meer medicatieveiligheid

Te hoge doseringen, verkeerde medicijncombinaties, vervelende bijwerkingen: ze houden de gemoederen bezig. Vooral, omdat ze jaarlijks zorgen voor onnodig veel ziekenhuisopnamen, waar ieder jaar meer opnamen bijkomen. Zo blijkt uit onderzoek van het universitair medisch centrum Erasmus MC.
Een serieus probleem dat vraagt om serieuze aandacht. Die aandacht krijgt het onder andere van Ina Geurtsen-Fokkema en Judith Borst, apothekers bij de Flora Apotheek en Apotheek De Vijfhoek. Beide apotheken maken zich samen met ons hard voor bevordering van medicatieveiligheid.

 

De cijfers liegen er niet om: in 2013 waren er maar liefst 65.000 geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnamen. Een stijging van ruim 30% ten opzichte van 2008, toen de teller op 50.000 ziekenhuisopnamen stond.

 

“Die aantallen zijn volgens mij voornamelijk het gevolg van communicatiegebrek tussen de verschillende zorgverleners”, vertelt Ina. “In Deventer werken we met één computersysteem, waarmee we snel en eenvoudig informatie kunnen delen met het zorgveld. In veel andere gemeenten is dat niet het geval.

Daar zijn de zorgverleners niet altijd op de hoogte van wat er allemaal verandert in de medicatievoorschriften van een patiënt. Ook is er soms onduidelijkheid over wijzigingen in het medicijngebruik bij de patiënt. Verder komt het voor dat combinaties met medicijnen in de vrije verkoop nadelig uitpakken.”
 

Initiatieven voor meer veiligheid

Genoeg valkuilen dus die voorkomen moeten worden. Een hechtere samenwerking tussen zorgpartners, waar wij als regionale zorgverzekeraar op inzetten, draagt daar aan bij, vindt ook Judith: “Als apothekers zijn we ons bewust van het belang van goede samenwerking. Maar zorgverleners zijn over het algemeen enorm druk en hebben vaak de middelen en de tijd niet om die samenwerking te faciliteren.


Gelukkig hebben we een zorgverzekeraar die echt in deze regio zit en meewerkt om meerdere initiatieven op het gebied van medicatieveiligheid te realiseren. Bijvoorbeeld ons nierfunctieproject, waarmee we de nierfuncties van patiënten kunnen checken en zo kunnen beoordelen of de voorgeschreven antibiotica veilig gebruikt kunnen worden.

Of ons consultuurproject, waarmee we met apotheker en huisarts meerdere keren per jaar bij elkaar komen om op patiëntniveau te beoordelen of het beleid aangepast moet worden. De huisartsen zijn hierin ook een belangrijke partij.  Zij kunnen potentiële missers onderscheppen. ”

Waar een kleine speler groot in is

De medisch inhoudelijke kant laten we aan de specialisten. Wij faciliteren, bijvoorbeeld door middelen vrij te maken om dit soort projecten van de grond te krijgen. “Daar komt het verschil met grote, landelijke verzekeraars om de hoek kijken”, vindt zowel Ina als Judith. “Bij de grote zorgverzekeraars is het veel lastiger om dit soort proeftuinen op te zetten. Je hebt daar te maken met meer bureaucratie.

De mensen van Salland kennen we goed, dankzij het lokale, kleinschalige karakter. Dit maakt individueel overleg een stuk eenvoudiger. Daarnaast dienen we een gemeenschappelijk doel, aangezien we ons beiden sterk maken voor goede zorg specifiek in deze Sallandse regio. Dat zorgt ervoor dat je veelvuldig met elkaar samenwerkt. Want samenwerking is alles.”


Deel deze pagina: