Alie Brinks: “Voor de Salland ZorgGids heb ik niets dan lof”

 

In een tijd van vergrijzing, knelpunten in de zorgsector en steeds hogere zorgkosten wordt er een groot beroep gedaan op mantelzorg (hulp vanuit de eigen omgeving). In 2014 waren maar liefst vier miljoen Nederlanders aangewezen op deze zorg, wat een confronterend beeld schetst van het belang ervan. Maar wat als behalve uzelf, ook uw mantelzorger verzorgd moet worden? Met die complexe vraag meldde Alie Brinks zich bij de Salland ZorgGids; een luisterend oor en begeleidster voor mensen met vragen over de zorg.

 

Nadat ze op 31 mei 2003 plotseling werd getroffen door een hersenbloeding, is het leven van Alie Brinks nooit meer hetzelfde geworden. Sinds deze bewuste dag is ze volledig afhankelijk van haar man, die haar bij alles helpt. Alie: “Mijn babbel is goed. Mijn verstand ook. Maar verder is er heel weinig wat ik zelf kan. Ik beschouw 31 mei dan ook wel als mijn sterfdag; een dag waarop ik ieder jaar met vakantie ben in de Moezelstreek.”

 

Maar hoewel die vakanties elk jaar helpen als een pleister op de wond en voor de nodige afleiding zorgen, zal Alie nooit vergeten wat er op 31 mei is gebeurd: “Op de zaterdag na Hemelvaart, een snikhete dag, kwam ik met mijn man thuis van de supermarkt. Ik herinner me als de dag van gisteren hoe ik de koelkast aanvulde met de boodschappen en plotseling een prikkel voelde in mijn linkerarm. Vlak daarna voelde ik diezelfde prikkel ook in mijn linkerbeen, waarna ik er doorheen zakte en op de grond viel. In paniek riep ik mijn man, die zich naar me toe haastte. ‘Het zal de hitte wel zijn’, probeerde hij me gerust te stellen, maar ik wist beter. Ik vroeg hem 112 te bellen.”

Hersenbloeding

Wat door de ambulancebroeders aanvankelijk werd aangezien als een hartinfarct, bleek in het ziekenhuis te gaan om een CVA, de medische term voor een hersenbloeding. Tot overmaat van ramp bleef het daar niet bij, maar werd Alie de dag erna opnieuw getroffen. “Die tweede CVA heeft de meeste schade aangericht”, vertelt ze. “Waar ik me na de eerste nog relatief goed voelde, was ik er na de tweede enorm slecht aan toe. Daar word ik nu, 14 jaar later, nog elke dag mee geconfronteerd. Zeker nu ik ouder ben en de kwalen er alleen maar erger op worden.”

 

De hersenbloeding heeft Alie getroffen op een ‘knooppunt waar veel geregeld wordt’, waardoor ze zeer beperkt is. “In de linkerkant van mijn lichaam ontbreekt al het gevoel, waardoor ik daar zo goed als verlamd ben. Ik kan dus niet zelfstandig lopen, heb moeite met spullen vastpakken en al die gebreken gaan gepaard met hevige zenuwpijn; het gevolg van de hersenbloedingen. Die pijn is na 2014 alleen maar erger geworden. In dat jaar ben ik om onverklaarbare redenen tien tot twaalf kilo verloren in een dag tijd. Door die vermagering lopen de zenuwen over mijn botten, waardoor de pijn is toegenomen."

 

“De hersenbloedingen hebben een grote impact gehad, maar niet zo groot als wat er met me gebeurde in 2014.”

Mantelzorg

Door Alie’s situatie is ze continu aangewezen op verzorging, die ze krijgt van haar man. Maar door een aankomende knieoperatie heeft haar man straks zelf óók verzorging nodig. En is hij dus niet in staat om mantelzorger te blijven voor zijn vrouw. Tijdens zijn herstel kan de heer Brinks rekenen op de thuiszorg van Buurtzorg, die hem via het zorgloket van het Deventer Ziekenhuis is aangeboden. Helaas kwam Alie hier niet voor in aanmerking. “Ik moest maar een verpleeghuis in, zeiden ze, maar daar pas ik voor. Ik ben net verhuisd, heb een prachtige plek aan de IJssel en peins er niet over om die op te geven.”

 

Persoonlijke hulp van de Salland ZorgGids

 

Gelukkig zijn er voor Alie meer mogelijkheden, die haar zijn uitgelegd tijdens een telefoongesprek met Bianca Beije, de Salland ZorgGids. Hoewel de Salland ZorgGids niet degene is die de oplossingen aandraagt, kan ze mensen wel de snelste en meest efficiënte weg wijzen naar een mogelijke oplossing. Alie: “Ik ben niet op mijn achterhoofd gevallen en heel goed in staat om mijn eigen boontjes te doppen. Toch heb ik het als zeer prettig ervaren dat ik kon praten met iemand die me in de juiste richting stuurde. Bianca toonde enorm veel begrip voor mijn situatie, maakte me zeer welwillend attent op de mogelijkheden die ik had en bracht me in contact met de juiste hulpverleners. Onder andere die van het sociale wijkteam, waar ik veel aan heb gehad.”

 

Met name het persoonlijke karakter van de hulp, die door Bianca is geboden, stelt Alie op prijs. “Ik vind het maar niets om via het internet te communiceren en ik heb het liefst persoonlijk of telefonisch contact. Zeker als het om zorg gaat. Daarom ben ik blij met Bianca als de Salland ZorgGids, die je gewoon kunt bellen en die je direct begripvol te woord staat. Daar heb ik niets dan lof voor.”

 


 

Deel deze pagina:
 

 


Bekijk ook: