Samen op weg naar meer lichaamsbeweging

Fitte kids door gezonde voeding

 

In de afgelopen decennia is het aantal Nederlanders met overgewicht verder toegenomen. Bijna de helft van de volwassenen is te zwaar, zo melden cijfers van het CBS. Diezelfde cijfers laten zien dat ook kinderen steeds vaker overgewicht hebben. Van alle kinderen tussen vier en twaalf jaar oud, is 12% te zwaar. Ondanks de ernst van dit probleem, wordt er helaas weinig aan gedaan. Daarom heeft voedingscoach Loes Aarnink ‘Deventer Fitkids!’ opgericht. Een project dat financieel ondersteund wordt door Salland Zorgverzekeringen en dat zich richt op een gezondere leefstijl van kinderen.

 

Loes is niet de enige die zich inzet voor de gezondheid van kinderen, maar wel één van de weinigen die dat doen door ze te helpen aan een gezondere leefstijl, waar gezonde voeding ook onderdeel van is. Loes: “Lekkere, gezonde voeding is altijd een passie van mij geweest, waar ik al langere tijd actief mee bezig ben. Ik wil graag laten zien dat gezonde voeding ook heel lekker kan zijn, bijvoorbeeld door kookworkshops te geven bij bedrijven, maar ook op scholen om kinderen al vroeg het koken met verse producten bij te brengen. Sinds 2016 richt ik me met het project ‘Deventer Fitkids!’ voornamelijk op kinderen, omdat ik merkte dat er in Deventer te weinig aandacht is voor gezonde eetgewoonten van kinderen.”

‘Niets is vies’

Met haar initiatief richt Loes zich op kinderen die risico lopen op overgewicht door te veel ongezond eten. Om zoveel mogelijk bewustwording te creëren, haakt ze aan bij bestaande initiatieven van gelijkgezinde organisaties als Raster, Sportbedrijf Deventer en andere verenigingen, die kinderactiviteiten organiseren. “Door bij deze initiatieven aan te sluiten met aandacht voor gezonde eetgewoonten, zijn de activiteiten niet alleen leuk en gezellig, maar ook nog eens lekker en gezond. Niet door kinderen te verbieden ongezonde snacks te eten, maar door ze laten zien dat gezond eten óók gewoon heel lekker kan zijn. Door onder andere met kinderen te koken – maar ook met hun ouders – kunnen zij zelf ervaren hoe dat is. En om kinderen uit te dagen ook echt te proeven van wat ze gekookt hebben, spreken we af dat ze eerst een hapje proeven voordat ze zeggen dat het vies is. Daarvoor ‘tekenen’ ze van tevoren een heus ‘niets-is-vies-contract’. Heel leuk om te zien dat de kinderen elkaar daar ook op aanspreken.”

 

En dat werkt; Loes heeft al veel leuke reacties ontvangen van ouders. Ze waren verbaasd om te zien dat hun kinderen gezonde groenten als broccoli, prei en courgette eigenlijk heel lekker vinden.

 

“Het is belangrijk dat ouders zich daar bewust van worden, want de eetgewoonten van hun kinderen beginnen bij hen. Ouders weten vaak wel wat gezond is, maar willen hun kinderen ook wel eens verwennen met iets ongezonds als ze daar trek in hebben. Anderen kunnen heerlijk koken, maar doen dat niet altijd met ingrediënten die goed voor je zijn. Ik geef hen de handvaten om net iets gezonder eten te maken dat toch heel lekker is. Er is geen onwil, maar het ontbreekt soms aan voldoende kennis.”

Kennisoverdracht

In haar aanpak laat Loes zich inspireren door ‘Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht’; een project in Amsterdam dat op vergelijkbare wijze kinderen aan gezonde eetgewoonten helpt. “Het mooie aan dit project is dat het breed gedragen wordt en er ook vanuit de gemeente veel aandacht voor is.” Loes werkt nu nog alleen, maar is wel bezig om ambassadeurs aan zich te binden. “Ik verzamel zoveel mogelijk buurtbewoners, vrijwilligers en andere mensen om mij heen. Zij zijn betrokken bij de kinderen of werken ermee. In een cursus leren zij over een gezonde leefstijl op het gebied van voeding, bewegen en slaap, zodat zij hiermee aan de slag kunnen in hun eigen kringen. Op die manier hoop ik dat steeds meer kinderen gezonder gaan eten. In Amsterdam werken ze met eenzelfde aanpak en daar is het een groot succes.”

Samenwerking met een zorgverzekeraar

Loes’ initiatief sluit naadloos aan op de visie van Salland Zorgverzekeringen, dat zich ook inzet voor het stimuleren van gezond gedrag. Daarom kan ‘Deventer Fitkids!’ rekenen op een mooie subsidie die Loes helpt om het project verder uit te rollen. “Ik hoop datzelfde draagvlak ook bij andere bronnen te creëren en mijn netwerk uit te breiden. Ik ben nu zover dat er aandacht voor is bij partijen als de gemeente, Raster en verschillende huisartsen. Hier heb ik mijn plannen inmiddels twee keer gepresenteerd en daar kreeg ik enthousiaste reacties op. Veel partijen zien nu het belang ervan in.”

 

Dankzij Loes staat het onderwerp wat meer op de agenda in Deventer, maar daarmee zijn we er nog niet. Er is nog veel te doen voor er net zoveel invulling aan gegeven kan worden als bijvoorbeeld in Amsterdam. “Het is belangrijk dat de gemeente bevordering van gezond gewicht bij kinderen ook gaat omarmen en hier actief op in wil gaan zetten. Zij steunen het initiatief, maar helaas zijn er nog niet voldoende middelen beschikbaar om de preventie van overgewicht echt op de kaart te zetten. Met meer ondersteuning hoop ik dat het onderwerp serieuzer wordt genomen, want serieus is het. Helaas kunnen ook kinderen met overgewicht in Deventer op weinig plekken terecht voor hulp, vanwege het gebrek aan financiële middelen voor multidisciplinaire programma’s. Multidisciplinaire programma’s zijn juist zo effectief, omdat het probleem op meerdere vlakken wordt behandeld en kinderen en hun ouders worden geholpen door meerdere professionals als diëtisten, kindercoaches en fysiotherapeuten. Het wordt tijd dat er in Deventer weer breder wordt ingezet op dit probleem. Daar droom ik van.”


Meer initiatieven:

Samen op weg naar lichaamsbeweging met Salland ZorgverzekeringenKrijg inzicht in uw beweeggedrag samen met Salland Zorgverzekeringen Beweeg ook mee en neem contact op!