Samen op weg naar meer lichaamsbeweging

Bewegen op recept

 

‘Bewegen op recept’ is opgericht om mensen inzicht te geven in hun beweeggedrag en enthousiast te maken om meer te bewegen. Maar liefst 10 huisartspraktijken in Deventer begeleiden hun patiënten, die dit willen proberen. Veel mensen met chronische gezondheidsklachten, zoals depressie, artrose, diabetes en longproblemen zijn afhankelijk van zorg en medicijnen. Dit initiatief helpt deze inwoners van Deventer zelf de regie over hun gezondheid te nemen.

 

In iedere deelnemende praktijk worden mensen benaderd met de vraag om mee te doen aan het project, dat precies 12 weken in beslag neemt. Belangrijk is om goed te kijken naar hoe iemand zelf tegen zijn of haar gezondheid aankijkt. Op basis daarvan stellen deelnemers hun eigen doelen.

Aanpak

Via een polsbandje wordt beweging gemeten en op vaste tijden uitgelezen. Zo krijgen deelnemers zelf inzicht in hun beweeggedrag. Een gezond beweegpatroon is in het algemeen 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen. Met dit project wordt daar naartoe gewerkt. De één begint met 2.000 stappen per dag en zet aan het eind van de 12 weken zo’n 4.000 stappen. Een ander start met 4.000 en eindigt op 8.000. Na een eerste inventarisatie bij het intakegesprek is er een check in week 1, 4, 8 en 12. Wat gaat goed? Waar loopt u tegenaan? Zijn er nog vragen? In gezamenlijkheid worden er doelen gesteld en wordt het verloop van de deelname besproken. Ook is er een lichamelijk onderzoek en wordt de deelnemer gevraagd een cijfer te geven voor zijn of haar eigen voedingspatroon.

 

Audrey Haarsman heeft deze methode ontwikkeld, tijdens de Kaderopleiding bij Erasmus MC, op een manier die dicht bij de patiënt staat. Zij is initiatiefnemer van het project ‘Bewegen op recept’, dat door HCDO (Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken) in Deventer en de regio begin januari is gestart. “Als het om kwaliteit van leven gaat, mag ziekte niet meer centraal staan.” aldus Audrey. Lia Huisman, projectmedewerker innovatie van HCDO, leidt het project en Salland Zorgverzekering biedt ondersteuning.

Gedragsverandering

Dat bewegen zo belangrijk is, dat zien veel mensen zelf ook. Wat lastig is, is om deze gedragsverandering op de lange termijn vol te houden, door oude gewoonten. Patronen die ingesleten zijn, verander je niet zomaar. Er zijn nieuwe, positieve ervaringen nodig om oude te wissen. Door beweging meetbaar én leuk te maken, krijgen mensen de kans om oude opvattingen en beelden langzaam uit te wissen en in te ruilen voor gezonde gewoonten.

 

In ‘Bewegen op recept’ gebeurt dat onder begeleiding van een professional. Zoals de eigen huisarts of POH’er (praktijkondersteuner). Belangrijk daarbij is dat er aandacht is voor wat er goed gaat, zodat deelnemers positief gemotiveerd worden.

Sociale activiteit

Het project werpt zijn vruchten af. Initiatiefnemer Audrey heeft gezien dat het goed werkt en is benieuwd naar de reacties bij de deelnemers. “Het blijkt dat mensen ook anderen in hun omgeving enthousiast maken. Zij nodigen een buurman uit of vragen een vriendin: ‘Wil je niet eens met mij meewandelen?’ Samen bewegen neemt voor veel mensen de drempel weg. Het is ook gewoon veel gezelliger en gemakkelijker uit te voeren. Het bewegen verbetert in ieder geval als mensen er bewust mee aan de slag gaan én goed begeleid worden. Hoe meer mensen bewuster en intensiever gaan bewegen, hoe beter!”


Meer initiatieven:

Fitte kids door gezonde voedingDe Beweeg Makelaar is opgericht om mensen, die dat lastig vinden, op weg te helpen naar meer lichaamsbeweging. Beweeg ook mee en neem contact op!