Samen op weg naar meer lichaamsbeweging

Bewegen naar gezonder leven

 

In Deventer is veel aandacht voor gezondheidswinst door mensen te motiveren om de regie te nemen over hun eigen gezondheid. Voldoende beweging is hier een belangrijk onderdeel van. Veel mensen kunnen daar wel wat extra ondersteuning bij gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze een chronische aandoening hebben, die hen beperkt in hun mogelijkheden om meer te bewegen. Voor deze mensen is er de Beweegmakelaar: een initiatief dat mensen die dat lastig vinden, op weg helpt naar meer lichaamsbeweging.

 

De Beweegmakelaar helpt mensen bij het vinden van een (sport)activiteit die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Het project is een initiatief van Deventer Ziekenhuis, Sportbedrijf Deventer, provincie Overijssel, HCDO, gemeente Deventer en Salland Zorgverzekeringen. Een grote club van samenwerkende organisaties, die misschien wel aangeeft wat het belang van het project is. Martijn van der Most, projectleider bij Salland Zorgverzekeringen: “De literatuur leert ons dat een actieve leefstijl heilzaam is, helpt tegen gezondheidskwalen, gelukkiger maakt en aanzet tot sociaal contact. Patiënten die op regelmatige basis met de zorg te maken krijgen, verleren vaak hoe je zo’n actieve leefstijl kunt leiden of durven gewoonweg niet meer. Wie hartpatiënt is, is geneigd om veel dingen niet te doen, omdat hij of zij niets wil overbelasten of bang is om niets meer te kunnen. Maar deze aandoening houdt niet in dat je moet stoppen met leven. De Beweegmakelaar laat deze mensen zien dat er wél veel mogelijk is, heeft ervaring met allerlei chronische aandoeningen en kent het beweegaanbod van de regio. Ze bemiddelt tussen de zorgsector en het beweegaanbod en gaat op zoek naar een passende activiteit om deze mensen weer in een positieve flow te krijgen.”

Geen pillen, maar paprika’s

En dat is nodig, want in de hedendaagse zorgverlening is er wel aandacht voor ziekte en zorg, maar te weinig voor de mens en zijn functioneren. “Artsen bekijken het lichaam vanuit het perspectief van een ziekte . Als hier iets mis mee is, dan wordt dat in veel gevallen opgelost met medicatie of zelfs een ingreep. Veel mensen raken hierdoor gefocust op hun ziekte en daarmee verandert hun kijk op de wereld. Wie een behandeling heeft gehad in het ziekenhuis is daarna medisch gezien uitbehandeld. Vaak begint het gewone leven voor die patiënt pas. Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak medicijnen  voorgeschreven. Maar op basis van recente inzichten kunnen zij veel baat hebben bij gezond eten en meer bewegen.

Met een grote glimlach

De Beweegmakelaar is in maart 2018 van start gegaan. Begin juni waren er al 45 mensen doorverwezen, de meesten door het ziekenhuis vanuit revalidatie. Van deze mensen zijn er 29 gekoppeld aan een activiteit als zwemmen, fietsen of hardlopen. Vooral zwemmen en fitness zijn activiteiten die vaak worden geadviseerd, omdat dit blessurearme sporten zijn. Maar naast deze sporten zijn er nog veel meer mogelijk.

 

“Er wordt gekeken naar wat iemand écht leuk vindt om te doen. Zo is er een voorbeeld bekend van een meneer die in eerste instantie het advies kreeg om te gaan zwemmen. Na doorvragen bleek dat hij vroeger een fanatiek wielrenner was en hij dacht dit niet meer te kunnen door zijn lichamelijke gezondheid. Deze meneer heeft nu een trainingsschema om conditie op te bouwen met zwemmen en doet vanaf volgend jaar mee aan een buddyproject van de plaatselijke wielrenclub".

 

"Daardoor kan hij meefietsen op een tandem racefiets. Hij is met een grote glimlach vertrokken. Een oudere vrouw van 87 bleek graag aan balsport te doen, terwijl ze zich eigenlijk opgaf voor zwemmen. Ze doet nu mee met een speciale beweeggroep voor 55-plussers. Ze geniet van de sociale contacten en is fanatiek aan het badmintonnen en volleyballen.”

Ziekte is bijzaak

De Beweegmakelaar helpt mensen om de regie te nemen over hun gezondheid, door niet de ziekte, maar de mens centraal te stellen en uit te gaan van wat iemand nog wél kan. Hierdoor past het project goed in een groter palet van initiatieven die zorgprofessionals stimuleren om met een andere bril naar de patiënt te kijken. “Dit project is onderdeel van een grotere verandering, waarmee we zorgprofessionals trainen om niet alleen te focussen op de klacht, maar ook op de kracht en levenlust die in de mensen schuilt. Onze gezondheid wordt bepaald door meer aspecten dan alleen onze lichaamsfuncties. Ook onze sociale omgeving, ambities, werk, zingeving en overtuiging zijn van invloed op onze gezondheid. Zorgprofessionals zullen steeds meer de mens in zijn functioneren gaan beschouwen. Het lichaam staat in wisselwerking met onze omgeving en kan door veel verschillende factoren ontregeld worden. Zorgverleners zijn niet altijd in staat om voor al die beinvloedingsfactoren een structurele oplossing te vinden. Bijvoorbeeld: wie schulden heeft en stress ontwikkelt, krijgt daardoor soms slaapproblemen en meldt zich dan bij de huisarts voor slaappillen. De oorzaak van de slaapproblemen verdwijnt daarmee niet. In die gevallen kan de Beweegmakelaar uitkomst bieden, bijvoorbeeld door deze persoon in contact te brengen met een wandelclub, die zorgt voor meer beweging. Dit leidt tot onspanning en een betere nachtrust, maar vaak ook tot meer sociale contacten. Wellicht vindt deze persoon uiteindelijk de kracht om de weg naar de schuldhulpverlening te vinden. De schuldhulpverlening van de gemeente kan hem of haar helpen om het financiële huishouden weer op orde te brengen, zodat de stress kan verdwijnen. Als de Beweegmakelaar bijdraagt aan een kwalitatief beter leven van de mens, dan is het project wat mij betreft geslaagd.”
 


Meer initiatieven:

Fitte kids door gezonde voedingKrijg inzicht in uw beweeggedrag samen met Salland Zorgverzekeringen Beweeg ook mee en neem contact op!