Samen op weg naar meer lichaamsbeweging

De Beweeg Makelaar

 

De Beweeg Makelaar is een samenwerking tussen het Deventer Ziekenhuis, Sportbedrijf Deventer, de gemeente Deventer, provincie Overijssel, HCDO en Salland Zorgverzekeringen. Het initiatief is opgericht om mensen, die dat lastig vinden, op weg te helpen naar meer lichaamsbeweging.

 

Die extra ondersteuning is belangrijk, want zorgen voor meer lichaamsbeweging gaat niet iedereen even makkelijk af. Bijvoorbeeld omdat ze herstellende zijn van een ziekte of kampen met een chronische aandoening. Van alle patiënten, die gezien worden door huisartsen of fysiotherapeuten in het ziekenhuis, beweegt maar liefst negentig procent te weinig. Deze mensen worden onder begeleiding ‘bewogen’ naar een actieve leefstijl.

Aanpak

Als verbindende factor tussen de zorg en het beweegaanbod van Deventer en omstreken, helpt de Beweeg Makelaar deze mensen een activiteit te vinden die aansluit bij hun mogelijkheden en wensen. Deelnemers worden wekelijks en persoonlijk gemotiveerd om in beweging te komen en daar een gewoonte van te maken. Die extra beweging kan overal plaatsvinden: bij een sportvereniging, een wandelclub, een yogacentrum of in het lokale wijkgebouw. Samen wordt gekeken naar manieren die leiden tot een gezonde levensstijl, waarna er gezocht wordt naar een passende (sport)faciliteit in de buurt. De Beweeg Makelaar blijft betrokken bij het traject, toetst de vorderingen en voorkomt dat deelnemers terugvallen in een inactieve leefstijl.

 

[VIDEO] Ton Janse over zijn deelname aan de Beweegmakelaar

Gezondheid en gedrag

Met de Beweeg Makelaar zetten de initiatiefnemers in op meer gezondheidswinst in Deventer en omstreken, vanuit de overtuiging dat een gezond beweegpatroon aan de basis staat van een gezonde leefstijl, een fit gevoel en een sneller herstel van eventuele klachten.

 

Zo blijven mensen langer mobiel, ervaren ze een sterkere positieve gezondheid en hebben ze meer sociaal contact. Deze aanpak bewijst dat meer beweging een duurzame oplossing is voor veel leefstijl gerelateerde klachten.

 

Het initiatief verlegt hiermee de focus van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag, resulterend in meer gezondheid en minder zorgkosten. Een transitie die in Deventer momenteel alle aandacht krijgt.


Meer initiatieven:

Fitte kids door gezonde voedingKrijg inzicht in uw beweeggedrag samen met Salland Zorgverzekeringen Beweeg ook mee en neem contact op!