Regeling gespreid betalen eigen risico vooraf

 

Voor de meeste zorgkosten die u vergoed krijgt vanuit de basisverzekering betaalt u een verplicht eigen risico. Dit bedrag is vastgesteld door de overheid en het geldt voor iedereen in Nederland die een basisverzekering heeft. Het verplicht eigen risico is in 2019 vastgesteld op €385,-. U betaalt dit bedrag aan zorgkosten zelf. Bij Salland Zorgverzekeringen kunt u als service het verplicht eigen risico in termijnen betalen.

Vooraf gespreid betalen eigen risico: hoe zat het ook al weer?

Met deze regeling kunt u het verplicht eigen risico vooraf in termijnen betalen. Wij verdelen het maximale bedrag van €385,- in tien maandelijkse termijnen van €38,50. Op het moment dat het verplicht eigen risico bij u in rekening wordt gebracht, wordt dit betaald vanuit het door u gespaarde bedrag. Heeft u in 2019 weinig of geen zorgkosten gemaakt? Dan storten wij het resterende bedrag terug.

 

AANVRAGEN VOORAF REGELING

Afmelden gespreid betalen vooraf

Wilt u de regeling stopzetten? Gebruik dan het afmeldformulier.

Let op: soms moet u toch nog een bedrag betalen

Zoals u wellicht weet, kunnen wij pas eigen risico bij u in rekening brengen, nadat wij een overzicht van uw zorgkosten hebben ontvangen van uw zorgverlener. Met name bij ziekenhuisbehandelingen krijgen wij deze overzichten soms laat. Zo kan het voorkomen dat wij nog een rekening van een zorgverlener krijgen over een jaar waarin u niet heeft deelgenomen aan de regeling Vooraf gespreid betalen verplicht eigen risico. In dat geval moet u dit bedrag nog betalen. Ook kan het zijn dat wij nog een rekening ontvangen nadat wij het resterende bedrag terug hebben gestort op uw IBAN.

 

Voorbeeld:

Meneer De Vries gaat in mei 2019 naar het ziekenhuis voor een heup. Voor deze heup (een zorgproduct, of DBC) stuurt het ziekenhuis pas in mei 2020 een declaratie naar Salland. In juli 2020 ontvangt meneer de Vries een overzicht eigen risico van Salland met hierop het eigen risico bedrag van zijn heupoperatie.


Meneer De Vries maakt in 2019 gebruik van de regeling 'Vooraf gespreid betalen verplicht eigen risico'. Omdat hij in 2019 verder weinig zorgkosten heeft gemaakt (€100,- voor medicijnen), stort Salland Zorgverzekeringen in april 2019 €285,- euro terug op de rekening van meneer De Vries. In juli 2020 ontvangt hij alsnog de rekening voor deze €285,-, zijnde de kosten voor zijn heupoperatie. Dit bedrag moet dan nog betaald worden.

Er kunnen kosten verrekend worden

Heeft u vanuit de regeling een spaarbedrag overgehouden en heeft u in het nieuwe jaar zorgkosten gemaakt? Dan worden deze bedragen met elkaar verrekend. Zo verlagen wij de eigen risico kosten die u in het nieuwe jaar moet betalen. Hetzelfde geldt voor andere bedragen die u nog moet betalen. Om te voorkomen dat u hiervoor van ons een herinnering ontvangt, verrekenen wij dit bedrag voor u, zodat u hier geen omkijken meer naar heeft.