Verandering in declaratiestandaard Farmacie per 1 juli 2015

Op facturen voor medicijnen stond al het begeleidingsgesprek voor het uitreiken van nieuwe medicijnen. Per 1 juli is de nota voor een medicijn verder opgesplitst in een bedrag voor het medicijn zelf en vergoeding voor de eerste of een vervolg uitgifte.


De specificatie van farmaciekosten tot 1 juli 2015 bestond uit:

  • het medicijn
  • begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel

De specificatie van farmaciekosten vanaf 1 juli 2015 bestaat uit:

  • de kosten van het medicijn
  • begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel (indien van toepassing)
  • uitgifte of vervolguitgifte

Toelichting op uitgifte of vervolguitgifte

Dit zijn de standaardkosten bij uitgifte van een medicijn. Hieruit worden de kosten van de apotheek betaald, bijvoorbeeld de kosten voor voorraadbeheer of standaardcontroles op medicijnen. De post Uitgifte ziet u ook bij de uitlevering van een nieuw medicijn.


Eerste uitgifte: u heeft het medicijn in de afgelopen 12 maanden niet verstrekt gekregen.


Vervolg uitgifte: u heeft het medicijn in de afgelopen 12 maanden al eens verstrekt gekregen.


De vergoeding voor uitgifte zat eerder in de prijs die voor het medicijn berekend werd. Vanaf 1 juli 2015 wordt deze apart gefactureerd. Er verandert qua prijs dus niets, u betaalt per saldo hetzelfde voor het medicijn als vóór 1 juli 2015. De kosten van de uitgifte vallen ook onder het eigen risico.

Kosten

De kosten voor het afleveren (uitgifte) van het geneesmiddel zijn afhankelijk van het tijdstip en of de apotheek dit middel zelf moet bereidt. De apotheek heeft een overzicht van deze kosten.