Hart voor goede zorg

Eigen bijdrage

 

Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering geldt een wettelijke eigen bijdrage of maximale vergoeding. Dat betekent dat u een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Ook kan het voorkomen dat een declaratie niet volledig vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering. Hier geldt dan ook een eigen bijdrage. De overheid bepaalt voor welke zorg een wettelijke eigen bijdrage geldt. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering kunt u een vergoeding van (een deel van) de eigen bijdrage ontvangen.

Wettelijke eigen bijdrage in 2016

Bekijk hieronder enkele voorbeelden van zorg uit de basisverzekering waarvoor in 2016 een wettelijke bijdrage geldt:

Wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg

In 2016 geldt een wettelijke eigen bijdrage van € 4,20 per uur voor kraamzorg bij u thuis. Ook geldt een eigen bijdrage van €16,50 per dag voor de moeder en het kind (samen €33,-) voor kraamzorg in een ziekenhuis of instelling, als dat verblijf niet medisch noodzakelijk is. Is het tarief van de instelling hoger dan €119,- per dag, dan is het verschil ook voor uw rekening.

 

Wettelijke eigen bijdrage voor hulpmiddelen

Voor een aantal hulpmiddelen geldt een wettelijke eigen bijdrage of maximale vergoeding. U betaalt deze aan de leverancier. Wilt u weten of voor uw hulpmiddel een eigen bijdrage geldt? Bekijk de voorwaarden van uw hulpmiddel in het Reglement Hulpmiddelen (pdf).

 

Wettelijke eigen bijdrage voor vervoer

Er geldt in 2016 een wettelijke eigen bijdrage van €98,- per persoon per kalenderjaar voor zittend ziekenvervoer. Dit is het gebruik van openbaar vervoer, eigen vervoer en taxivervoer samen.

Vergoeding wettelijke eigen bijdrage

Bent u aanvullend verzekerd, dan krijgt u soms (een deel van) deze eigen bijdragen vergoed. Bij Salland heeft u keuze uit vier aanvullende verzekeringen. Wat u precies vergoed krijgt, vindt u eenvoudig terug in ons online vergoedingenoverzicht zorgverzekering. Of bekijk de verzekeringsvoorwaarden.

Wettelijk eigen bijdrage betalen

Maakt u gebruik van zorg waarvoor een eigen bijdrage geldt, dan betaalt u deze kosten aan de zorgverlener of u ontvangt hiervan een rekening van ons. Kijk ook bij onze rekenvoorbeelden hoe wij de kosten van het eigen risico en de wettelijke eigen bijdragen verrekenen.

Veelgestelde vragen

Wij hebben veelgestelde vragen over de wettelijke eigen bijdrage voor u op een rij gezet.

 

Veelgestelde vragen