Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag? 3-stappenplan

 

Is er onlangs iets veranderd in uw persoonlijke situatie, zoals uw inkomen? Mogelijk heeft u dan recht op zorgtoeslag of ontvangt u juist teveel toeslagen. Wij helpen u graag verder in 3 stappen!

 

 

Stap 1: Nagaan of u recht heeft op zorgtoeslag

Een aanleiding om na te gaan of u recht heeft op zorgtoeslag kan een wijziging in uw persoonlijke situatie zijn. Bijvoorbeeld een scheiding, overlijden van uw partner of wijziging van inkomen. Is uw inkomen dit jaar bijvoorbeeld gedaald door de coronacrisis, dan kan het lonen weer eens een proefberekening te doen op Belastingdienst.nl. U kunt ook kijken in de inkomenstabel welk bedrag aan zorgtoeslag vermeld staat bij uw (gezamenlijke) inkomen. Twijfelt u nog of u recht heeft op zorgtoeslag? Op Belastingdienst.nl vindt u ook een lijst met voorwaarden voor toeslag.

 

Proefberekening maken

afbeelding

Wat is nu precies zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid in de kosten voor een zorgverzekering. De Belastingdienst bepaalt of u recht heeft op zorgtoeslag. En zo ja, hoeveel toeslag u krijgt. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie en inkomen (waarover u inkomstenbelasting betaalt). Een bijbaantje telt als inkomen, maar studiefinanciering bijvoorbeeld niet. Heeft u een fiscaal partner? Dan telt ook zijn of haar inkomen mee. Een partner wordt fiscaal partner door bijvoorbeeld:

  • trouwen;

  • geregistreerd partnerschap;
  • het kopen van een gezamenlijke woning;
  • het krijgen van een kind.


U vindt meer informatie hierover op Belastingdienst.nl. Benieuwd of u aanspraak maakt op zorgtoeslag en hoe u dit aanvraagt? Doorloop dan ons stappenplan!

afbeelding
afbeelding

Stap 2: Zorgtoeslag aanvragen

Heeft u recht op zorgtoeslag? Dan kunt u dit aanvragen bij de Belastingdienst via de persoonlijke omgeving Mijn toeslagen. Zorg dat:

  • u kunt inloggen met DigiD;
  • u de gegevens over uw jaarinkomen en inkomen van uw fiscaal partner bij de hand heeft.


Na uw aanvraag ziet u direct een voorlopige berekening in Mijn toeslagen. Hier ziet u ook binnen 5 weken een brief met de definitieve hoogte. U ontvangt de toeslag op uw eigen bankrekening. Het is niet mogelijk om de zorgtoeslag rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar te laten overmaken.

 

Inloggen op Mijn toeslagen

afbeelding

Stap 3: Belangrijke wijzigingen doorgeven

Zorg dat u belangrijke wijzigingen in uw persoonlijke situatie altijd doorgeeft aan de Belastingdienst. Op Belastingdienst.nl vindt u precies welke wijzigingen u door moet geven. Wanneer u teveel zorgtoeslag heeft ontvangen, moet u dit namelijk terugbetalen. Het doorgeven van wijzigingen moet binnen 4 weken. U doet dit in uw persoonlijke omgeving Mijn toeslagen.

 

 

Wijziging doorgeven