• Home
  • Blogoverzicht
  • Zorgkosten aangeven bij uw belastingaangifte; wat is aftrekbaar?


Zorgkosten aangeven bij uw belastingaangifte; wat is aftrekbaar?


Heeft u in 2020 zorgkosten gemaakt? Mogelijk heeft u dan recht op (gedeeltelijke) teruggave van de Belastingdienst.
 

Over 2020 heeft u via uw inkomen (ook bij uitkering of pensioen) al belasting betaald. De Belastingdienst houdt hierin alleen geen

rekening met eventuele aftrekposten zoals uw zorgkosten.

 

Wij leggen u graag uit hoe dit werkt.

 

 

Aftrekbare zorgkosten over 2020

Uw zorgkosten kunnen binnen 4 categorieën vallen:
 

  • aftrekbaar;
  • niet aftrekbaar;
  • aftrekbaar onder voorwaarden;
  • aftrekbaar voor een vast bedrag.
     

De maandelijkse premie voor uw zorgverzekering is bijvoorbeeld niet aftrekbaar en een gehoorapparaat alleen onder bepaalde voorwaarden. Op de website van de Belastingdienst vindt u een compleet overzicht van de specifieke zorgkosten die u mee kunt nemen in uw belastingaangifte.
 

Laag inkomen?

Heeft u een laag inkomen? Mogelijk heeft u dan nog recht op een extra tegemoetkoming. Hiervoor hoeft u niets te doen.

 

Lees meer over de tegemoetkoming

 

Drempelbedrag: per persoon verschillend

 

Heeft u aftrekbare zorgkosten gemaakt, maar vallen ze nog onder het drempelbedrag? Dan heeft het weinig zin ze in te voeren bij uw aangifte. U heeft dan geen recht op (gedeeltelijke) teruggave. Het drempelbedrag verschilt per persoon en is afhankelijk van uw inkomen en of u een fiscale partner hebt.

 

Bereken uw drempelbedrag op Belastingdienst.nl

 

Verplicht en vrijwillig eigen risico: niet aftrekbaar

 

Vallen uw zorgkosten onder een aftrekbare categorie? Ga dan eerst nog na hoe hoog uw eigen risico is. Dit vindt u op uw polisblad in Mijn Salland. Het kan namelijk zo zijn dat de kosten die boven uw drempelbedrag uit komen onder het eigen risico vallen. U heeft dan alsnog geen recht op belastingaftrek.

 

Log in op Mijn Salland om uw polisblad te bekijken

Hoe doe ik nu aangifte? Aan de slag in 4 stappen

 

1. Verzamel uw zorgkosten over 2020 en bekijk welke aftrekbaar zijn. Bereken het totaal van uw aftrekbare zorgkosten. (In Mijn Salland vindt u een overzicht van alle gemaakte zorgkosten over 2020 binnen uw verzekering van Salland.)
 

2. Bereken uw drempelbedrag. Zijn uw zorgkosten lager dan het drempelbedrag? De Belastingdienst zal ze dan niet meetellen in een mogelijke teruggave.
 

3. Zijn uw zorgkosten hoger dan uw drempelbedrag? Ga dan eerst na of de kosten onder het eigen risico vallen. Zo ja, dan zal de Belastingdienst ze niet meetellen in een mogelijke teruggave. (In Mijn Salland vindt u uw polisblad waarop het eigen risico vermeld staat.)
 

4. Zijn uw zorgkosten hoger dan uw drempelbedrag en komen ze boven het bedrag van uw eigen risico uit? Vul ze dan in binnen uw belastingaangifte. U hebt mogelijk recht op (gedeeltelijke) belastingteruggave.
 

Belastingaangifte doen

afbeelding
afbeelding