Salland tips om meer te bewegen: variatie!

Kinderen voetballen op een veldje in de wijk
Kinderen voetballen op een veldje in de wijk

We kennen het gezegde: ‘Verandering van spijs doet eten’ allemaal. Dat geldt ook voor sport en beweging! Hoe vaak hoor je niet dat mensen Fitness oefeningen saai vinden, altijd hetzelfde rondje lopen of op zondag hetzelfde rondje fietsen. Als iets saai is houd je het ook minder lang vol, dus? We hebben de belangrijkst tips voor je op een rijtje gezet.

Combineer verschillende sporten en workouts!

Het naast elkaar uitoefenen van verschillende sporten en workouts maakt bewegen en sporten niet alleen leuker, het is ook nog eens beter voor je lijf! Het combineren van cardio en kracht is iets waar we allemaal wel eens van gehoord hebben, maar wat betekent het nu eigenlijk?

Cardio training

Met cardio training, train je vooral je hart-long systeem. Je kunt denken aan wandelen, hardlopen, fietsten of High Intensity Interval Training (HIIT). Veel beginnende sporters trainen echter vaak te intensief en gaan te fanatiek van start, waardoor je een grotere kans hebt om blessures op te lopen. De Amerikaanse sport fysioloog Phil Maffetone heeft daarom een methodiek ontwikkeld om met een hartslag te trainen die net iets onder 180 slagen, minus je leeftijd ligt. Stel je bent 40 jaar, dan ligt jouw ideale hartslag zone rond tussen de 135 en 140.

Vet verbranden

Door in die hartslag zone te wandelen, fietsen of andere cardio oefeningen te doen, maak je gebruik van het energiesysteem in je lichaam dat zijn energie haalt uit vetverbranding. Je bouwt hiermee een goede conditie op, maar er zijn ook steeds meer bewijzen dat dit goed is voor je immuunsysteem en mitochondriale functie. De mitochondriale functie is een duur woord voor energie huishouding in je spieren, die zorgt voor minder kans op chronische ziekten als diabetes en hartziekten.

Functionele krachttraining

Door dit soort workouts te combineren met krachtoefeningen, die je helpen stabiel en met kracht door het gewone leven te kunnen gaan, heb je niet alleen een mooie afwisseling maar bouw je ook aan een lijf. Wat kun je dan doen? We sommen een aantal ideeën op: lopen met twee zware boodschappentassen, de trap op lopen met een rugzak met 10% van je lichaamsgewicht, uit de stoel komen zonder je handen te gebruiken, jezelf opdrukken, maar ook hangen aan een stok en jezelf optrekken.

Bronnen voor inspiratie

Er zijn vele partijen die de combinatie van Cardio en kracht aanbieden, zoals de fitnessclub bij jou in de buurt, of een thuis sportplatform als www.Fitchannel.com, maar ook op Youtube kun je hier van alles over vinden.

Hardloper op de hardloopband in de sportschool