Professor pleit voor grotere verschillen mannen & vrouwen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag.
Vrouw eet een appel
Vrouw eet een appel
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag.
Deze dag is in de 20e eeuw ontstaan, toen vrouwen opkwamen voor hun rechten (onder meer op het gebied van arbeid en vrouwenkiesrecht). Er is in de loop van de jaren al veel veranderd op dat gebied en de verschillen tussen mannen en vrouwen lijken steeds kleiner te worden. Waar juist te weinig verschil in zit, is de manier waarop mannen en vrouwen behandeld worden bij ziekte. Dat vindt professor dokter Angela Maas, vrouwencardiologe bij het Radboudumc.
“Ik heb mij als cardioloog gespecialiseerd in hart- en vaatziekten bij vrouwen. Medische zorg is vaak – onterecht - afgestemd op het mannenmodel.  Klachten, diagnostiek en behandeling van hartproblemen verschillen wezenlijk tussen mannen en vrouwen. Ik wil anderen enthousiasmeren om meer naar deze verschillen te kijken. Want: dan ga je ook meer zien.” – Website Radboudumc

Exclusieve lezing voor verzekerden

In november 2019 en januari 2020 gaf Angela Maas een lezing aan onze verzekerden over het vrouwenhart. Ze trapte de avond af met ‘the human body’ van Leonardo DaVinci; een mannenlichaam. Ze vertelde dat aandacht voor gezondheidsvraagstukken bij vrouwen achter loopt en dat onderzoek vaak op de mannelijke patiënt gebaseerd is. De cardiofeministe, zoals ze ook wel genoemd wordt, is zich gaan specialiseren in vrouwencardiologie, omdat ze haar vrouwelijke patiënten niet goed kon helpen met een wetenschap die is ingericht op het mannelijk lichaam. Haar patiënten beter kunnen helpen is dan ook haar missie geworden. Inmiddels is er een wachtlijst van 10 maanden, daarom verspreidt zij haar kennis mede door het geven van lezingen en haar boek “Hart voor vrouwen”.

Hart- en vaatziekteklachten bij vrouwen zijn heel anders dan bij mannen. Zo gaat het vaak ook niet om één klacht, maar om een combinatie van klachten; een hoge bloeddruk, stressklachten, hormonale veranderingen. Waar er bij een man sprake is van een echte vernauwing van de kransslagader, is er bij vrouwen vaak diffuse aderverkalking. Dotteren of opereren heeft dan geen zin. Medicatie heeft meer effect, maar ook die is afgestemd op het mannelijk lichaam en vaak te zwaar. De juiste medicijnen, een combinatie van medicijnen en een passende hoeveelheid is van belang.

Out-of-the-box aanpak

Dat zorgt ervoor dat Maas vaak out of the box moet denken, en dat er anno nu nog heel wat kunst- en vliegwerk nodig is om vrouwen de juiste behandeling te geven. Dokter Maas strijdt ervoor dat de klachten die vrouwen ervaren bij hart- en vaatziekten niet meer a-typisch genoemd worden. “We zijn geen kleine mannen”, zegt ze. Daarom pleit ze voor de juiste tests, het ontwikkelen of voorschrijven van de juiste medicatie, maar ook voor het reduceren van stress. “Perfectionisme is een mooie eigenschap, maar ook een griezelige valkuil; pas daarvoor op”, waarschuwt ze. Eén van de boodschappen waarmee ze de geboeide luisteraars naar huis stuurt.één klacht, maar om een combinatie van klachten; een hoge bloeddruk, stressklachten, hormonale veranderingen. Waar er bij een man sprake is van een echte vernauwing van de kransslagader, is er bij vrouwen vaak diffuse aderverkalking. Dotteren of opereren heeft dan geen zin. Medicatie heeft meer effect, maar ook die is afgestemd op het mannelijk lichaam en vaak te zwaar. De juiste medicijnen, een combinatie van medicijnen en een passende hoeveelheid is van belang.