Salland tips om meer te bewegen: hoe te beginnen?

Heb je tijdens de vakantie moeite om te (blijven) bewegen? Toch kan dat heel makkelijk en op een ontspannen manier. Hoe te beginnen? Lees hieronder onze tips om fit de vakantie door te komen.
Jongeren voetballen op een veldje
Jongeren voetballen op een veldje
Heb je tijdens de vakantie moeite om te (blijven) bewegen? Toch kan dat heel makkelijk en op een ontspannen manier. Hoe te beginnen? Lees hieronder onze tips om fit de vakantie door te komen.

Tip 1: Begin!

Je hebt echt niet veel nodig om te beginnen met bewegen, het belangrijkste ben jijzelf! Trek je schoenen aan en ga een stukje wandelen of zelfs hardlopen. Eigenlijk is alle beweging goed voor je. Door te wandelen gaat je hartslag omhoog, wordt je hart-long systeem uitgedaagd en komen je spieren tot spanning.

Tip 2: Laat je niet gek maken

De bekende 10.000 stappen is best een eindje lopen: tussen de 7 en 8 kilometer. Als je net begint is dat te ver. Doe rustig aan en bouw het langzaam op. Van twee naar drie, naar vier kilometer in een paar weken tijd is een goede opbouw. Je zenuwstelsel raakt op deze manier stap voor stap ingesteld op meer beweging.

Tip 3: Kies een mooie route uit

Als Sallanders zijn we gezegend met een mooie omgeving. Lopen, fietsen of hardlopen in de natuur is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je geest. Het is bewezen dat lopen in de natuur ervoor zorgt dat je minder stress ervaart, je cortisolniveau zakt en dat je minder sombere gedachten hebt.

Tip 4: Samen wandelen

Natuurlijk kun je er alleen op uittrekken, maar als je wandelt met een vriend/vriendin, heeft dat een aantal voordelen. Het is gezelliger en je kunt je ervaringen delen met elkaar. Er is ook nog een motivatievoordeel. Door met anderen te wandelen heb je een stok achter de deur en als je er even doorheen zit kunnen jullie elkaar motiveren tóch te gaan.

Wil je graag wandelen met een groepje? Online zijn er verschillende wandelgroepen te vinden. Kijk bijvoorbeeld op de website van Vitaal Vechtdal voor een overzicht van wandelgroepen in het Vechtdal.

Stel 5: Stel een doel en deel je succes

Als je eenmaal begonnen bent, zal je merken dat wandelaars fanatiek zijn en vaak ook meerdaagse routes lopen. Van het Twentepad tot de smokkelroute langs de grens met Duitsland. Dit zijn stevige wandelingen. Je zou bijvoorbeeld het doel kunnen stellen om het Twentepad in 5 dagen te lopen. Dat is 95 kilometer. Door je doel te delen met familie en vrienden heb je een extra reden om vaker te gaan lopen. Heb je je doel behaald, deel dit succes dan ook!

Sportief horloge met START in beeld